Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Skatteverkets slarv gör att jag inte längre får sälja kvalitetsvin"

Peder Molin ifrågasätter varför Skatteverket förstörde hans verksamhet. Han menar att han lagligt importerade vin till Sverige.

Peder Modin förstår inte varför Skatteverket stoppade hans företag.

Han menar att verksamheten var fullt laglig och godkänd av myndigheterna.

Sverige går nu miste om europeiskt kvalitetsvin menar Peder Modin.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den 19 mars 2014 gjorde polisen tillslag mot mitt kontor i Stockholm, och beslagtog de kunders vinkartonger som precis anlänt till Sverige för vidare leverans. Dessa kartonger innehöll österrikiska kvalitetsviner och var konsumentförpackade i Österrike. Samtliga varor som har sålts har inkluderat svensk skatt och moms och företaget har varit registrerat hos Skatteverket i Ludvika som distanshandelsförsäljare.

Skatteverket är intressant nog också den enda myndighet i Sverige som har ett ansökningsformulär om distanshandelsförsäljning av vin. Folkhälsomyndigheten (tidigare Folkhälsoinstitutet) har blivit informerade om min verksamhet av Skatteverket. Folkhälsomyndigheten är den myndighet som ska vara bestämmande i frågan om lagligheten för alkohollagen, men jag har inte fått någon indikation om att min verksamhet inte var 100 procent förenad med lagen så jag har trott att jag har följt samtliga regler som finns för distanshandel.

I maj 2015, ett år efter att åklagaren bestämt sig för att gå vidare med åtalet, blir det rättegång. Det blev väldigt tydligt att detta mål handlade om vart min brevlåda fanns. Hade jag haft en postbox i Danmark, Tyskland, på Malta eller någonstans förutom i Sverige hade detta mål aldrig gått till åtal. Jag har alltid sett mig som, och anser fortfarande att jag var, en mellanhand mellan de små österrikiska vingårdarna och de vinintresserade kunderna i Sverige.

Domen kom onsdagen den 3 juni, nästan 15 månader efter tillslaget. Jag blev fälld till villkorlig dom och 200 dagsböter á 50 kronor. Ovanpå detta tillkom det en företagsbot på 100 000 kronor. De beslagtagna vinerna ansågs förverkade och ska gå till destruktion. Jag kommer självklart att ersätta de kunder som drabbats så det är ytterligare 30 000 kronor. Av de tiotusentals kronor jag betalt i alkoholskatt på varorna under årens lopp i denna, tydligen olagliga ,verksamhet kommer jag aldrig se röken. Borde inte Skatteverket betala tillbaka detta om det inte var en laglig verksamhet? Eller blir de kanske medbrottslingar?

När domen kommit lade jag ut detta på Twitter och reaktionerna kom snabbt. En vänlig främling satte samma dag upp en crowdfunding via Indiegogo.com för att hjälpa mig betala böterna och bidragen tas tacksamt emot då min ekonomi inte är bra och varje krona är en krona jag inte behöver ta ut i lån för att betala statens böter. Om det blir några pengar över går dessa till välgörenhet.

Som följd har det också skrivits flera artiklar på nätet (Drugnews, Frihetssmedjan, E-handel.se, med flera) men den mer traditionella median lyser med sin frånvaro. Efter tillslaget 2014 var jag i kontakt med bland annat SVT för att höra om de är intresserade av att göra något om detta, och reportern var klart intresserad och skulle prata med sin nyhetschef. Sedan dess har det varit tyst. Men så är detta ju en het politisk potatis som den traditionella nyhetsmedian inte vill ta i. Politiker vill inte röra vid ämnet då det öppnar dörren för en större diskussion om vårt alkoholmonopols vara eller icke vara och om det är förenligt med EU-lagstiftningen om fri rörlighet av varor.

Jag lade ner Handlavin.se i april 2014 och kommer inte att starta upp denna verksamhet igen, varken i Sverige eller utomlands. Staten har alltså lyckats få ett prejudikat men i realiteten har de bara lyckats stänga ner ett litet handelsbolag och minskat utbudet av goda kvalitetsviner från Österrike.

Innan den 24 juni ska jag bestämma mig om jag har energi, tid och råd att överklaga domen. Vi får väl se.

Peder Molin,
Tidigare vinhandlare

Håller du med?

Mer:

Låt mig dricka sprit och skumpa när jag tar studenten