- Foto: Privat

"Jag sökte ett skitjobb, men 6 års erfarenhet gav inte ens intervju"

Max Lundström frågar sig hur i hela friden man ska kunna hitta ett jobb, när 6 års erfarenhet från ett liknande jobb inte ens kvalificerar dig för en anställningsintervju.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

För 6 månader sedan så sökte jag ett jobb som sorterare på Arlanda, där ett välkänt transportbolag behövde hjälp. Arbetsuppgifterna var enkla. Det kommer containrar med gods från utlandet, och innehållet i dessa ska sorteras baserat på vilket postnummer som står på kartongerna, och sedan skickas vidare inom landet.

Paketen ska scannas och registreras läggas på transportband för att senare lastas på pallar.

Det behövs ingen utbildning, men det var en fördel att ha god kunskap i geografi. Annars kan man läsa postnummer och lägga på en pall där de satt en lapp med samma postnummer.

Containrarna kommer in under natten och sorteringen börjar vid kl 05:00 på morgonen, och målet är att allt ska vara färdigsorterat innan 09.00.

Detta tycker transportbolaget att ”morgonpigga studenter” kan klara av. För de är billiga att anställa och för att jobbet inte var heltid utan några timmar varje morgon innan skolan börjar.

Transportbolaget hade anlitat ett rekryteringsföretag som specialiserat sig på studenter i Stockholm. Deras annonser publiceras företagets sajt, samt skickas ut i massmail varje gång det finns lediga tjänster att söka.

Just den här gången hade transportbolaget uppskattat att de behövde en grupp personer på 3-4 personer för att allt ska vara klart i tid.

Jag själv har 6 års erfarenhet inom transportbranschen, och jag har jobbat på de största orterna i mellansverige. Bland annat har jag varit ansvarig för både anläggning och personal.

Mina tidigare arbetsuppgifter har varit att just denna typ av sortering, så jag vet vikten att vara klar i tid och är väldigt bra på geografi.

Nu är jag 30 år och för 6 månader sedan startade jag upp ett eget företag inom en helt annan bransch, men jag kände att jag behövde ett deltidsjobb för att försörja mig själv, samtidigt som jag förverkligar mina drömmar i mitt eget företag.

Jag hittade just detta jobb på Arbetsförmedlingens platsbank och mailade omgående till rekryteringsföretaget och frågade: "Jag är intresserade av jobbet på Arlanda. Behöver jag vara student?"

Svaret jag fick var positivt: "Nej, vi söker studenter i första hand. Men har du en deltidstjänst så fungerar de lika bra."

Perfekt tänkte jag, sökte direkt jobbet som sorterare, och höll tummarna för att bli kallad på intervju tack vare min erfarenhet. Erfarenheten hade jag med klart och tydligt i mitt CV, som jag skickade med min ansökan.

Efter ett par veckor fick jag ett nytt mail från rekryteringsföretaget: "Tack för din ansökan, men vi har valt att gå vidare med andra kandidater."

Jag tänkte inte mer på det, utan fortsatte söka jobb och starta upp min egna firma.

Efter ytterligare ett par veckor fick jag ett nytt massmail utav från samma företag, och de annonserade att de söker nya personer som sorterare på Arlanda. Min första tanke var att någon i denna grupp av studenter hade hoppat av och de därför sökte ersättare.

Jag skickade en ny ansökan, bifogade än en gång mitt CV, och hoppades på mer tur än förra gången.

Men efter ett par veckor fick jag samma svar: "Tack för din ansökan, men vi har valt att gå vidare med andra kandidater."

Tråkigt tänkte jag, och jobbade vidare med min firma samtidigt som jag sökte andra deltidsjobb.

Nu för 2 veckor sedan kom det en tredje annons från rekryteringsföretaget. Det var samma annons som tidigare, så jag skickade iväg en tredje ansökan om att få börja som sorterare på Arlanda, men för ett par dagar sedan fick jag än en gång beskedet: "Tack för din ansökan, men vi har valt att gå vidare med andra kandidater."

Nu börjar jag undra: hur ska man få anställning när rekryteringsföretagen gör så här? Ett enkelt svar vore att skylla på de välkända transportbolaget och säga något i stil med ”Vi hittade inte den kandidat som våra uppdragsgivare vill ha”

Förmodligen håller alla företagare i Sverige med mig när jag säger. Tid är pengar.

Hade rekryteringsföretaget kallat mig på intervju från första början och gett mig möjligheten att presentera mig själv, fått berättat hur jag har jobbat tidigare, vad jag kan göra och vad jag har för planer. Om de gillat vad de hörde så skulle jag ha kunnat börja redan dagen efter. Transportbolaget sparat hur mycket tid och pengar som helst.

Om rekryteringsföretaget inte hittar rätt personer på 6 månader har de uppenbarligen inte skött sitt jobb rätt. Jag undrar hur många containrar som står på Arlanda nu och väntar? Borde inte det skada transportbolagets rykte och ekonomi?

Hur ska jag kunna få anställning som sorterare på Arlanda när förmedlingen har utannonserat jobbet tre gånger, men 6 års erfarenhet i ledande befattning inte ens gör mig kvalificerad nog för en anställningsintervju?

Max Lundström,
Egenföretagare som vill ha ett jobb vid sidan om

Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
/
/
/
Gör vi för lite för att bekämpa ungdomsarbetslöshet?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.