1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Ap

Djurens Rätt: "Välj vego för djurens skull!"

Camilla Björkbom från Djurens Rätt skriver om hur djurungar slaktas och bränns för att de inte anses gå att tjäna pengar på.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Camilla Björkbom är förbundsordförande för Djurens rätt, som är en politisk obunden organisation och enligt egen utsago Sveriges största djurrätts- och djurskyddsorganisation.

Läs mer om organisationen på deras sajt.

Följ Camilla på Twitter: @CamillaBjorkbom

De senaste dagarna har jag läst nyhetsartiklar om att killingar dödas för att de inte ska dricka upp sina mammors mjölk. Mjölken ska i stället bli till getost. Med rätta är vi många som upprörs över den här behandlingen av djur. Det blir tydligt att djuren bara ses som produkter i livsmedelsindustrins ögon.

Vi ser nu baksidan av att getost är på uppsving i Sverige och att getostindustrin växer. Antalet getter i Sverige har fördubblats de senaste åtta åren. På grund av efterfrågan på getost får ungefär 6 000 getter om året sätta livet till, enbart för att deras mammas mjölk ska säljas till någon annan.

Hela tanken med den animaliska livsmedelsindustrin är att djur dödas för att företag ska kunna sälja kött, mjölk, ost och ägg. Vi människor har tagit oss rätten att bestämma över djurens kroppar och deras liv. Dödandet sker systematiskt, varje dag, och inte bara när det kommer till getost.

Många tänker att det går att separera mejeriprodukter, som mjölk och ost, från kött men faktum är att hela 65 procent att nötköttet i Sverige kommer från kor och kalvar i mjölkindustrin. Precis som getterna dödas kalvarna för att det ska göras ost och andra mjölkprodukter av kornas mjölk.

Kor, precis som getter och människor, måste föda ungar för att producera mjölk. Kalvarna tas från korna direkt efter födseln. Både kon och kalven stressas naturligtvis av att inte få vara tillsammans. Det är uppslitande för bägge och strider mot deras naturliga beteende. Mammor vill vara med sina ungar.

Hälften av kalvarna som föds är tjurkalvar. Eftersom de inte producerar någon mjölk dödas de flesta vid ungefär 18 månaders ålder och säljs som kött i butiken. Somliga kalvar dödas direkt. Djur dödas alltså inte bara för kött. Även bakom mjölkpaketet och getosten i butikshyllan döljer sig kalvar och killingar som dödats.

Det omedelbara dödandet av små djurungar har dragits till sin spets inom äggindustrin. Hälften av kycklingarna som kläcks är tuppkycklingar, och precis som bockillingarna har de inget värde för industrin. Hankycklingar kan inte producera ägg eller mjölk och de anses inte duga till kött. De dödas därför direkt.

Ungefär 15 000 alldeles nykläckta tuppkycklingar gasas ihjäl i Sverige. Varje dag. Kycklingarna av honkön går direkt in i äggindustrin där de får leva tills de är cirka 1,5 år gamla. Då anses de inte längre lönsamma i äggproduktionen och gasas ihjäl eller slaktas.

Unga djur dödas alltså cyniskt och systematiskt. Jag har valt att inte längre stödja de här industrierna som orsakar djur så mycket lidande. Det är mot den bakgrunden som jag har valt att äta veganskt.

Kött- och mjölkindustrin går hand i hand, och bägge bygger på att djurungar föds för att dödas så att någon kan sälja mammornas mjölk eller ägg. Den enda garantin för att djur ska må bra är att vi slutar utnyttja deras kroppar för mjölk, ägg, ost och kött. Det är många med mig som väljer att inte äta djur för att de inte vill vara en del av köttindustrin.

Hela 1 av 10 svenskar väljer i dag vegetariskt. Mediernas rapportering om killingarna som dödas för att producera getost kan vara en väckarklocka om att tänka till lite extra i butiken. Det behöver inte vara särskilt svårt. Det kan börja i dag genom att vi sträcker oss efter havremjölken eller den veganska osten i butikens kylavdelning.

Camilla Björkbom,
Förbundsordförande, Djurens Rätt

/
/
/
/
/
Vill du bli vegetarian?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.