1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: Polisen

"Det är Lisa Holm vi ska minnas, inte de som tog hennes liv"

"En människa som skadar en annan förtjänar inte att kommas ihåg. En människa som tar en annans liv förtjänar inte att kommas ihåg. De förtjänas inte att nämnas vid namn"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Lisa Dykhoff är konststuderade, 21 år och bor i Stockholm.

Mitt namn är Lisa. Jag brukade jobba på ett café.

Jag brukade ha stängningspasset och varje kväll när jag låste på jobbet brukade jag ringa min mamma och berätta att jag var på väg hem. När jag kom hem kramade jag min mamma och berättade om min dag.

För en vecka sedan stängde en annan Lisa ett annat café och berättade för en annan mamma att hon var på väg hem till ett annat hem. Men den Lisan kom aldrig hem och kramade sin mamma, hon fick aldrig berätta om sin dag.

I fem dagar letade man efter den andra Lisan tills man i fredags hittade henne.

Igår när jag vaknade och läste att man hittat Lisa Holms kropp bröt jag ihop. Jag bara grät och grät och grät. Jag är ingen sån som har nära till tårar när jag läser om sådant, faktum är att jag ofta läser om sådant. Jag läser ofta om människors hemska handlingar mot varandra. Jag gör det för jag kan inte förstå. Jag kan inte förstå hur någon kan vilja skada en annan levande själ på det sättet. Jag kan inte förstå hur någon kan tro sig ha rätten att ta någon annans liv.

Jag tror att anledningen till att jag bröt ihop till den tragiska nyheten om Lisa Holms död var minnena om hur jag alltid ringde min mamma på vägen hem från mitt caféjobb. Tanken på en mamma vars dotter inte kommer hem igen. Tanken på att denna 17åriga flicka är borta och snart är det folk kommer prata om de som gjort så att hon är borta.

För det är ju så. Om jag lärt mig något av att läsa om allt det hemska människor gör mot varandra så är det det; offrens namn glöms och gärningsmännens namn är det som kommer kommas ihåg.

En människa som skadar en annan förtjänar inte att kommas ihåg. En människa som tar en annans liv förtjänar inte att kommas ihåg. De förtjänas inte att nämnas vid namn.

Det är offren vi ska minnas. Det är deras namn som ska finnas kvar.

Det är deras namn som vi ska sörja över.

Det är den andra Lisan vi ska komma ihåg.

Det Lisa Holms namn som ska finnas kvar i våra minnen.

/En helt annan Lisa

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.