Stockholm

"Vi lever inte på 1800-talet – avskaffa de juridiska könen!"

1 av 5
. Foto: Privat/Privat/Privat/Privat
2 av 5
. Foto: Privat
3 av 5
. Foto: Privat
4 av 5
. Foto: Privat
5 av 5
. Foto: Privat

"Att ta bort juridiskt kön är ytterligare ett steg mot det jämställda samhälle vi eftersträvar i dag"

Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenterna

Fabian Rosendalen bor i Uppsala och är förbundsordförande i Piratpartiets HBTQ-förbund Regnbågspiraterna som bildades 2014.

Twitter: @skabbmask

Anastasia Storm är distriktsordförande i Ung pirats västra distrikt. Hon studerar statsvetenskap och bor i Partille.

Twitter: @stormanastasia

Sokrates Holmgren Cakadossis är Vice distriktsordförande i Ung pirats västra distrikt och bor i Göteborg.

Twitter: @Metanamn

Matilda Lindroos är sekreterare i Ungpirats västra distrikt och bor också i Göteborg.

Under vår uppväxt får vi lära oss att man ska delas in i grupper om pojke och flicka, sedan man och kvinna. Under alla tider har transpersoner varit osynliga, gömda och glömda. Transpersoner har fram tills 2013 blivit tvångssteriliserade vid könskorrigering. Detta i vårat egna moderna Sverige.

Vi Pirater vill rasera dessa förlegade system och istället fokusera på att se individen, inte könet som man tvingats kategoriseras efter. Vi vill ta bort det juridiska könet!

Se bara den senast nationella nyheten när en transperson blev gravid, men som på grund av sitt juridiska kön inte kunde vara det i sjukvårdens ögon, så har han fått kämpa så hårt för sina rättigheter att han inte har kunnat njuta av tiden som gravid tillsammans med sin partner.

Att ständigt behöva vara orolig för att man inte får den vård man faktiskt behöver om något skulle ske, för att man inte har rätt kön på pappret för att kunna vara gravid, är bara fel.

Vi har även fallet där en man åkte in för att föda sitt barn, men som på grund av sitt juridiska kön inte kunde bli inskriven. Där hade han tur då en snäll barnmorska använde sitt egna, kvinnliga, personnummer för inskrivning. Detta är bara två av många exempel där våra system är i akut behov av en uppdatering.

Visst kan sjukvård med påverkan av hormoner vara ett argument till varför vi behöver juridiskt kön, men allt detta sköts enklare och effektivare med test då skillnaderna inom könen oftast är större än mellan. Även bland biologiskt kön är man och kvinna det vanligaste, men det finns fler biologiska kön än två i världen också. Juridiskt kön syftar dessutom på det juridiska, och alla ska vi ju vara lika inför lagen.

Går vi nyfeministernas väg så kommer vi lägga till ytterligare ett kön på pappret. En övrig-ruta att kryssa i. Men vem vill vara övrigt? Det är så många juridiska kön som krävs i vårt samhälle, som gäller för att alla människor ska känna sig inkluderade. Är det då inte lättare att byta kryssrutorna till en rad, där man själv skriver sitt egna kön? Eller ännu bättre, tar bort juridiskt kön helt!

Att alla ska vara lika inför lagen är något vi stoltserar med. Men det blir aldrig så i praktiken med dagens system. Att ta bort juridiskt kön är ytterligare ett steg mot det jämställda samhälle vi eftersträvar i dag.

Under West Pride i Göteborg nu i veckan, stod vi Pirater i regnbågsparken och förhoppningsvis kunna bidrog till en större debatt kring varför juridiskt kön bör avskaffas.

Fabian Rosdalen, förbundordförande, Regnbågspiraterna
Anastasia Storm, distriktsordförande, Ung Pirat Västra Distriktet
Sokrates Holmgren Cakadossis, vice distriktsordförande, Ung Pirat Västra Distriktet
Matilda Lindroos, sekreterare Ung Pirat Västra Distriktet

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (29)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.