"Kvinnor, det är dags att piratkoppiera era mensskydd!"

- 22/06/2015, 12:07 -
Nelly Mathilda Fredlund, Magnus Andersson och Isobel Gelman har fått nog av dyra mensskydd.
1 av 4

Nelly Mathilda Fredlund, Magnus Andersson och Isobel Gelman har fått nog av dyra mensskydd.

Privat / Privat / Privat

Isobel Gelman.
2 av 4

Isobel Gelman.

Privat

Nelly Mathilda Fredlund.
3 av 4

Nelly Mathilda Fredlund.

Privat

Magnus Andersson.
4 av 4

Magnus Andersson.

Privat

Isobel Gelman, Magnus Andersson och Nelly Mathilda Fredlund tycker inte att kvinnor ska behöva lägga onödiga pengar på mensskydd.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vi häpnade inför några kollegors utspel i Nyheter24 om att göra mensskydd gratis i Sverige och vi väntade förgäves på ett uttalande från styrelsen med information om att detta inte är ett förslag från Piratpartiet, utan kom direkt från enskilda medlemmar av partiet. Vi anser att förslaget går stick i stäv med partiets styrdokument som klart tydliggör att vi inte särbehandlar på grund av bland mycket annat kön.

Ja, mensskydd kan vara dyrt för vissa kvinnor, detta är korrekt. Men några siffror på 70 000 kronor för en medelkvinnas livsförbrukning kan vi inte hitta stöd för. Det finns även delar av världen där unga flickor och kvinnor tvingas stanna hemma från skolan för att de saknar mensskydd, så frågan är definitivt viktig för många människor och något som vi anser att alla kvinnor, globalt, ska få tillgång till.

Att införa statsfinansierade bindor och tamponger känns dock inte som en piratlösning på problemet. En pirat ser till de tekniska möjligheterna att genomföra, inte minst ur ett miljöperspektiv, globalt hållbara lösningar. Det nuvarande bruket av engångsskydd har blivit det mest använda helt enkelt för att det är det tillvägagångssätt där man enklast tjänar pengar. Det har legat i tillverkningbolagens vinstintresse att få oss att tro att mens är något ohygieniskt och ofräscht som helst inte ska ses innan det kastas i papperskorgen.

Menskoppen, som de allra flesta kvinnor kan använda, lanserades på marknaden ungefär samtidigt med tampongen, men trots att det är ett modernt och kostnadseffektivt sätt att hantera sin mens på, fick produkten aldrig lika stor genomslagskraft. Det är helt enkelt inte lika lönsamt att sälja menskoppen, som i vissa fall kan hålla i upp till tio år. I dagsläget slänger varje västerländsk kvinna i snitt runt 110-140 kilo tamponger, bindor och trosskydd genom sitt liv. Det är inte bara en omotiverad ansträngning på miljön, utan även tusentals kronor som kastas bort i onödan.

Men med internet kom även möjligheten att sprida information gratis och öppet, plötsligt kunde hela världen meddela sig utan filter, en rättighet som piratpartiet alltid arbetat för. Detta är också en av de främsta anledningarna till att vi i dag finns representerade i ett 60-tal länder. Det är just den globala synen som format piratismen, vi måste tillgodose allas behov, inte bara några utvalda i ett speciellt land.

Att köpa en menskopp kostar runt 150-200 kronor, genom att göra egna menskoppar kan man få ner kostnaden till några kronor per kopp. Något vi tror skulle kunna vara revolutionerande i utvecklingsländernas jämställdhetsarbete.

Vi behöver inte ge våra skattepengar till multinationella företag eller att bygga statliga tampongfabriker, vi behöver en mensrevolution och ta sättet som vi hanterar mens in i 2000-talet. I stället föreslår vi därför att det läggs ut ritningar på gjutformar för menskoppar till 3D-skrivare, samt virk- och syinstruktioner för textilbindor på internet, gratis, för alla.

Och om något ska subventioneras så är det 3D-skrivare som kan nyttjas av allmänheten, exempelvis via bibliotek och vårdinstanser. Och för er som fortfarande inte vill eller kan använda menskopp och textilskydd finns det redan aktörer som delar ut gratis engångsskydd mot att du får reklam på dina förpackningar. En enkel sökning på “gratis mensskydd” tar er dit.

Isobel Gelman, medlem i Piratpartiet
Magnus Andersson, Nationell Aktivistsamordnare och Ordförande PP Västra Götaland
Nelly Mathilda Fredlund, Funktionär PP Malmö