Natalie Olsson är trött på fördomarna hon möter i sitt arbete.
1 av 3
Natalie Olsson är trött på fördomarna hon möter i sitt arbete. - Foto: TT / TT
Snabbmatsbranschen är en bra första erfarenhet menar hon.
2 av 3
Snabbmatsbranschen är en bra första erfarenhet menar hon. - Foto: TT NYHETSBYRÅN
Natalie Olsson är trött på att kunder antar att hon är dum bara för att hon är ung.
3 av 3
Natalie Olsson är trött på att kunder antar att hon är dum bara för att hon är ung. - Foto: ap

"Snälla, sluta behandla servicepersonal illa"

Natalie Olsson skriver att människor inte respekterar henne eller andra som arbetar inom servicebranschen.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Natalie Olsson är anställd inom servicebranschen.

Följ hennes blogg: olssonnatalie.blogg.se

Ett år efter jag slutade gymnasiet fick jag mitt första riktiga jobb. Alltså på ett snabbmatshak om ni skulle fråga Sveriges befolkning. Och skulle ni samtidigt fråga om de skulle tänka sig att jobba där skulle svaret bli tvärt nej. Vet ni varför? Jobbar man på Max, Donken eller Burger King blir man direkt klassad som outbildad, ung och dum. Tyvärr, då jag är supenöjd med mitt jobb.

Jag blir så arg, på folk som hackar på oss hela dagarna. Jag ska dra ett exempel som hände. För det första ringde tre personer och sjukanmälde sig på morgonen, vilket betyder att vi var tre man kort. Det var kaos från att jag klockade in 11:30 till att jag fick rast 16:00. Men det är inte det inlägget handlar om.

Mitt under kaostiden kommer det fram en medelålders man och börjar skrika på personalen. Att det inte ska behöva ta 20 minuter för en hamburgare, att han ville ha sin mat. Och nej du ska inte behöva vänta 20 minuter på din mat. Inte ens tio. Men vi jobbar så gott vi kan, vi är underbemannade, ingen extrapersonal svarar. Vi sliter så gott vi kan, och vi ber om ursäkt att det dröjer.

Vad ska man säga? 20 minuter är inte acceptabelt, men vi som faktiskt jobbar, gör allt vad vi kan för att folk ska få sin mat. För att de ska få njuta några minuter om dagen. Allt vi begär är att få en gnutta respekt.

Och nej jag vill inte höra: "Men du har ju valt jobbet själv. Var glad att du får lön."

Ja, jag är otroligt glad att jag har ett jobb, och att jag kan försörja mig varje månad. Men det ger inte folk rätten att klanka ner på oss, att klaga och skrika. Det är inte mitt fel att vi är underbemmanade.

Så snälla, ni som en dag besöker någon sorts av snabbmatsrestaurang, ha tålamod och var trevliga. Det hjälper än mycket mer än vad ni faktiskt tror.

Natalie Olsson

/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.