Torsdag 30 Jun
Stockholm

"Hatarna är bara avundsjuka på att Zara Larsson är fantastisk"

Emely Thörnqvist är less på alla som hatar Zara Larsson.
1 av 3
Emely Thörnqvist är less på alla som hatar Zara Larsson. Foto: Privat / TT
Zara Larsson hatas på nätet för att hon vågar visa vad som går för menar Emely Thörnqvist.
2 av 3
Zara Larsson hatas på nätet för att hon vågar visa vad som går för menar Emely Thörnqvist. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Emely Thörnqvist.
3 av 3
Emely Thörnqvist. Foto: Privat

Emely Thörnqvist skriver att alla som hatar Zara Larsson är avundsjuka för att hon vågar bryta mot jantelagen.

Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Emely Thörnqvist är 17 är gammal och bor i Kristianstad.

Följ hennes blogg: kaozz.se

Det är sorgligt att så pass många människor känner sig provocerade och kränkta utav en enda person som står ut och ger så pass mycket av sig själv. En person som bjuder på sig själv till 110 procent och som är en radikalt större förebild än många andra som försöker stå ut i mängden på diverse olika vis. I grund och botten är det den typiska jantelagen som sätter prägel på oss och våra hatiska ord. Vi är uppväxta och uppfostrade att aldrig vara bättre än någon annan och är någon det så ska denne antingen straffas genom att spottas på eller genom ett two-face-vis genom fjäsk för personen i verkliga livet medan den får direkt skit bakom ryggen.

När Zara Larsson drar fram sina åsikter om hur hon har kommit i skymundan under Bråvallafestivalen och vilken stor hierarki som framkommit under detta, utan en enda process eller påtryck, då uppkommer tusentals hatiska meningar och avundsjukan uppstår något radikalt i mitt Facebook-flöde. Om att hon inte har någon talan, hur dålig hon är och vise versa. Vi ska genast bevisa hur dåligt det är att göra sin röst hörd och att ta plats inte är okej i ett samhälle som det vi lever i. Där jantelagen sätter den stora prägeln på oss och drar oss tillbaka i ett järngrepp.

Själv tycker jag detta är något radikalt absurt. Detta är så pass typiskt den svenska jantelagen, Zara Larsson skriver att hon inte framkommit i affischer och ska spela på förmiddagen, att Hon är missnöjd med detta. Günther menar att hon är en fjortisbrud som snart kommer dö ut. I själva verket styrs vi svenskar utav den oskrivna lagen som vi blint har växt upp kring och påverkats något enormt av hela våra liv. Zara strider mot jantelagens största mening: "Du ska inte tro att du är något", och "Du ska inte tro att du är bättre än vi", då hon hela tiden framför hur jävla bra hon är, hur enormt sexig hon är och vilket fabulöst liv hon lever.

Alla vet att hon är tusen gånger bättre än väldigt många andra på det hon gör och det retar upp er svenskar som känner er så jävla meningslösa när ni ser någon som gör något bättre, för ni så pass gärna vill att alla ska vara lika och ingen ska vara bättre än någon annan. Ni styrs av strafflagen inom jantelagen och går på avundsjuka och hat inom er. I stället för att hylla Zara Larsson för hennes enormt stora mod, goda personlighet och talang ska ni i stället enbart hitta fel på henne – för att ni vet att hon är så jävla grym.

För visst är det på det viset ändå, jantelagen styrs vi av redan när vi växer upp. Våra föräldrar är så pass präglade av den att det genast föra över på oss barn sedan visar samhället hur pass grav den är och hur vi ska leva. Ni stör er enormt på Zara för att hon framkommer att hon är bra, för hon är ett ädelt objektiv som bevisar den stora kontrasten mellan jantelagen och att inte leva efter den.

Varför är det så pass uppenbart fel att vara glad över en annan människas lycka och framgång, att låta andra vara bättre än vi? När ska det bli okej att sticka ut, ta plats och okej att kunna stå upp för det man brinner för samt strävar efter? Alla har vi diverse olika talanger och är olika, vi kan inte längre styras av den lagen i ett järngrepp, Zara Larsson är ett utomstående exempel på detta.

Hon har totalt brutit sig loss, hittat nyckeln ut ur den oskrivna lagen som så hårt håller oss tillbaka. Hon har hittat sig själv, är framgångsrik och en stor ikon för många och delvis mig. Go Zara Larsson och fortsätt med det du gör, all uppmärksamhet bevisar enbart att den bruden har något extra som ingen annan svensk avundsjuk individ har, en röst som blir hörd och vågar göra sig hörd är ett steg närmare ett samhälle utan jantelagen.

Emely Thörnqvist

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (23)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.