Elsa Ardevall menar att en anmälan är det enda som i slutändan kan stoppa våldtäkter.
1 av 3
Elsa Ardevall menar att en anmälan är det enda som i slutändan kan stoppa våldtäkter. - Foto: Privat / TT
Hon skriver att det får samhället att ta våldet mot kvinnor på allvar.
2 av 3
Hon skriver att det får samhället att ta våldet mot kvinnor på allvar. - Foto: Ap
Elsa Ardevall.
3 av 3
Elsa Ardevall. - Foto: Privat

"Självförsvar hjälper inte den som redan är våldtagen"

Elsa Ardevall skriver att det är viktigt att våga göra en anmälan om du har blivit utsatt för sexuellt våld.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Elsa Ardevall är 18 år och feminist.

Följ hennes blogg: rymdkrig.blogspot.se

Det talas mycket om hur stor våldtäktskulturen växt sig, hur fler och fler förövare går fria trots att de inte borde. Det talas om att tjejer ska utbilda sig i feministiskt självförsvar, att vi måste lära pojkar att respektera ett nej. Det är så viktigt, men vad gör du om det är för sent? Om du redan är en av de hundratals som i tysthet blivit utsatta?

Då hjälper inte feministiskt självförsvar, då hjälper det inte att pojken på andra sidan gatan inte rör vid dig. Då är det redan för sent, då är världen redan en rungande blågrön, otämjbar massa som gör ont att vara på. Då har det redan placerats tio kilo smärta i varje tår som faller trots att du inte vill gråta mitt i stadsparken eller på tåget på väg hem.

Det är okej att vara ledsen. Det är okej att gråta, skrika, slåss. Spendera många dagar i sängen under en massa filtar och med många filmer på tv. Det är okej att göra ingenting överhuvudtaget. Det är okej att vara ledsen, men det är också okej att skratta. Faktiskt är det så himla okej att gråta och skratta. Det känns antagligen konstigt att skratta när du varit med om det hemskaste, för det gör ju så jävla jävla ont. Och om jag skrattar kommer ingen se hur dåligt jag mår, ingen kommer att lita på mig, tro på att det som hände faktiskt hände och att det hände mig.

Det är inte du som ska ta ansvar för att andra beter sig illa. Det har ingenting med vad du hade på dig att göra. Det har ingenting att göra med vad du gjorde eller inte gjorde. Det du kan göra när det värsta hänt är att våga prata om det och lägga skulden där den hör hemma och det är inte hos dig. Det är viktigt att anmäla det som hänt dig. Det som gjort dig så jävla illa. Du förtjänar upprättelse, du förtjänar att bli trodd och du behöver göra allt som är möjligt för att kunna leva ett liv värt att leva trots att det är klistrigt och svart just nu.

Det är inte ditt fel, men du måste göra dig själv tjänsten att ta hand om dig så gott det går. Att anmäla är ett steg på vägen. Att bestämma sig för att anmäla är skitsvårt. Eller, det var det för mig. Många tankar som: "Förtjänar jag upprättelse?", "Jag förtjänar inte att anmäla. Det är ingenting att bry sig om" och "Det är för litet för att anmälas", for genom mitt huvud i en ständig ström. Men det är viktigt att ta beslutet att anmäla, och att när du gör det ha en vän, kurator eller någon från tjejjouren med sig. Vem som helst som du är trygg med bara du inte är ensam.

Det kommer bli tufft men det är värt det. Även om just ditt fall skulle läggas ner så har du tagit steget att anmäla. Du har bidragit till att statistiken blir rätt och då kommer samhället till slut tvingas stå till svars för allt som förut pågått under ytan. Det kommer leda till att fler fall blir fällda, att fler får upprättelsen vi förtjänar. Mitt fall har blivit nerlagt, men jag kämpar för att inte ta det personligt. Jag är en av många tusen som fått nerlagda fall. Det är så statistiken ser ut och det suger. Men att anmäla är jätteviktigt eftersom det i tysthet påverkar statistiken.

Om du känner att du inte klarar av att göra det för din egen skull, gör det för alla andra utsatta där ute. Gör det för att statistiken ska ta ett steg i rätt riktning, för att det i framtiden ska kunna hjälpa andra. Gör det för att samma person inte ska kunna skada andra. Även om det inte känns som att det leder någonstans, så lovar jag att det sakta, sakta förändrar allt. Varje anmälan är viktig, även om det inte handlar om våldtäkt utan "bara" om catcalls, sexuellt ofredande och dylikt. Din röst räknas. Du är viktig.

Till alla hjältar där ute, oavsett om ni tillhör de som anmält vad som skett eller är en del av mörkertalet, jag är så obeskrivligt stolt över oss allihopa. Att vi finns är guld värt, för världen behöver sådana som oss. Det är vi som kommer påverka världen en dag. Det är vi, som upplevt det mörkaste och svåraste, som kommer hjälpa andra och göra skillnad, på riktigt.

Glöm aldrig aldrig bort att du inte är ensam. Det är när du känner dig som allt ensammast som vi finns här och håller dig i handen.

Elsa Ardevall

/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.