Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Det är fattigdomen som begår brotten – inte invandrarna"

Fredrik Sanz Lerena menar att vi inte kan skylla brottsligheten på Sveriges invandrare.
1 av 3

Fredrik Sanz Lerena menar att vi inte kan skylla brottsligheten på Sveriges invandrare.

Privat / TT

Utanförskap skapar kriminalitet menar Fredrik Sanz Lerena.
2 av 3

Utanförskap skapar kriminalitet menar Fredrik Sanz Lerena.

TT NYHETSBYRÅN

Fredrik Sanz Lerena.
3 av 3

Fredrik Sanz Lerena.

Privat

Debatt | 18/07/2015 12:56

Fredrik Sanz Lerena skriver att Sverige måste minska klassklyftorna för att minska brottsligheten i samhället.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Kriminaliteten har kraftigt ökat i Sverige sedan 1950-talet. Vad beror det på? Enligt vissa har den ”kontrollerbara” invandringen varit den största faktorn, men om man sätter sig in i ämnet lite kan man hitta många, mer rimliga anledningar.

Exempelvis skriver brottrummet.se, som drivs av Brå, att det finns två viktiga anledningar:

Vi har bättre levnadsstandard i Sverige i dag. Det är mer lönsamt att göra inbrott i ett hus med fyra platt-tv, fyra smartphones och andra dyra vitvaror än i ett fattigt hushåll utan något av direkt värde.

Klassklyftorna ökar. Sverige har på några år sjunkit från plats nummer 1 till 14 när det kommer till jämställdhet mellan de rika och fattiga.

Just klassklyftor och utanförskap är väldigt viktigt att fundera lite över. En kontinent som länge haft hög kriminalitet är Amerika. Både de norra, centrala och södra delarna.

Men Amerika är ingen fattig kontinent, snarare tvärtom. Den är betydligt rikare än exempelvis Europa när det kommer till naturresurser, men klassklyftorna är enorma. USA är ett exempel, Brasilien ett annat.

I dessa länder är kriminaliteten som sagt hög. Det beror inte på att dessa länder har en hög invandring, det beror på fattigdom. För om ni får välja mellan två personer, en med goda sociala relationer och ekonomisk trygghet eller en utan jobb och som hamnat utanför i samhället, vem har störst risk att hamna i kriminaliteten? Gissa ni…

För hur gärna vi än vill anklaga invandrare för att begå flest brott (det finns ingen aktuell, trovärdig statistik som tyder på det) så måste vi börja inse faktum: Utanförskapet är vår största fiende mot ett tryggt samhälle.

Vill du leva i ett land med låg kriminalitet? Stoppa inte invandringen. Se till att jobba för ett jämställt samhälle som inkluderar människor, inte exkluderar.

Fredrik Sanz Lerena

Håller du med?