Måndag 17 Jan
Stockholm

"Nej Fredrik, du har fel – Louise Andersson Bodin är rasist"

Ronja Hasan / Louise Andersson Bodin
1 av 3
Ronja Hasan menar att Louise Andersson Bodins inte kan skylla på okunskap längre. Foto: Privat / Faksimil Youtube
Louise Andersson Bodin
2 av 3
Louise Andersson Bodin. Foto: Faksimil Youtube
Ronja Hasan
3 av 3
Ronja Hasan. Foto: Privat

​Ronja Hasan skriver att den som inte ändrar sitt rasistiska beteende efter att den har blir tillsagd visst är rasist.

Kommentera (103)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ronja Hasan är student.

Fredrik Brodén, du skriver att vi i Sverige måste slappna av lite, och att man får skit "bara man tar upp känsliga ämnen som rör andra folkslag" och mer eller mindre försvarar din och Louise Andersson Bodins rätt att få säga dessa saker utan att få en rasiststämpel.

Om det är något jag har lärt mig de senaste åren efter att ha lyssnat på och läst uttalanden, artiklar och debattartiklar är det att när yttrandefriheten används som ett argument vet den som argumenterar själv att den är på väg över till fel sida av en väldigt tydlig gräns – det vill säga att om ditt argument är: "Jag får säga vad du vill", är du själv antagligen medveten om att det du säger egentligen inte är accepterat av samhällets normer eller regler.

Yttrandefriheten når bara fram till det att den inskränker på någon annans fri- eller rättigheter, och år 2015 finns det en anledning till varför vi gör och säger vissa saker medan vi undviker andra. Människosläktet har ställt till med mycket skit under årens gång och vad vi anser är okej eller inte när det kommer till att uttrycka sig har förändrats och bör vidare förändras därefter.

Ett exempel är att det i dag går under lagen om hets mot folkgrupp att bära nazistsymbol eller göra en Hitlerhälsning, och det är två saker jag menar kräver lite mer deltagande och beslutsamhet än att uttrycka ett visst ord. Det är så sjukt löjligt att folk på sin egna bekvämlighets vägnar mer eller mindre vägrar sluta använda n-ordet, och det är värt att tänka på att allt inte behöver vara lagstadgat för att räknas som kränkande eller fel. Jag vet inte hur det är med er, men om jag blir ombedd och mer eller mindre lär mig i skolan att sluta använda enbart ett ord på grund av dess kränkande natur, gör jag det med hänsyn till de andra som lever samhället tillsammans med mig. Så simpelt är det.

Det är tråkigt att du inte känner dig stolt över Sverige Fredrik, och jag måste tyvärr hålla med dig på den biten. Det är svårt att vara stolt över sitt land när delar av befolkningen inte verkar vilja ta hänsyn till andra människors rättigheter och välmående i samhället.

Vi i Sverige, och framförallt svenskar, har genom historien haft vad jag efter många om och men skulle vilja kalla ren och skär tur. Vi har inga stora mängder av förfäder som kan berätta för oss om hur förjävligt det var att enbart på grund av sin hudfärg eller sitt etniska ursprung dömas, förföljas, förslavas, förnedras eller dödas.

Så jag kan nästan förstå varför så små saker kan sticka så hårt i en del svenska hjärtan. Självklart är det jobbigare för dig att bli kallad rasist "bara" för att du kallade chokladbollar något helt irrelevant på 90-talet och därför fortfarande vill, än att en mörkhyad person än i dag upprepande gånger ska få höra de skällsord hens förfäder fick leva under för långt över 100 år sedan, och kanske återigen påminnas om vad en del människor fortfarande anser om deras plats i samhället.

Självklart är det jobbigt att som offentlig person inte kunna lägga upp ett, jag citerar, "ironiskt klipp" (kom ihåg att allt plötsligt är "på skämt" eller "ironiskt" när man inte tänker stå för det i efterhand) där man upprepande använder detta ord utan några som helst negativa reaktioner. Du kallar det klumpigt, men jag skulle vilja mena att det ligger ganska mycket mer bakom det.

Jag håller med dig om att integrationen i Sverige ska ses över, men när du skriver om hur det är jobbigt att man automatiskt blir rasist när man tar upp känsligare ämnen, ord och problem som rör den tycker jag du behöver se över relevansen av det argumentet i just den här händelsen och debatten. Man kan inte avfärda rasistiska ord, uttalanden eller argument som en del av debatten när de helt uppenbart bara är där för att provocera.

Det är stor skillnad på hat, hot och vanlig kritik, det sistnämnda är något man måste kunna räkna med i alla åsikter man yttrar i livet. Jag menar absolut inte att Louise förtjänar det hat hon har fått bemöta, sådant förtjänar ingen på långa vägar och det är ett stort problem i sig. Men i stället för att bemöta den rimliga kritiken, ta lärdom av det hon gjorde och be om ursäkt på ett rimligt sätt valde hon att lägga upp ett nytt klipp, där hon återigen använder sig av rasistiska ord och uttryck, något jag tycker gör henne mindre "klumpig" och mer "rasist".

Du menar också att orden rasism och rasist är förbrukade i Sverige i dag, något som jag till viss del kan hålla med om – det finns personer som slänger ur sig orden hit och dit utan någon djupare analysförmåga. Man ska självklart enbart referera till någon som rasist om detta är befogat – inte bara för att de "råkat" säga en sak en gång. Men i detta fall, där Louise varken verkar förstå eller vilja förstå konsekvenserna av sina handlingar eller ens tar dessa på allvar, skulle jag faktiskt vilja påstå att hon är just rasist.

När det kommer till Adam Tenstas uttalande om användandet av ordet "nigger" tror jag enbart han själv kan ge det korrekta svaret, men intervjun med Adam Tensta publicerades 2007 och därför är utdaterad och därmed inte har någon relevant koppling till händelsen i TV4.

Vi får aldrig glömma att vi inte är ensamma i vårt samhälle och om det bara krävs något så litet som att undvika ett ord för att få alla att känna sig lika välkomna och delaktiga, tycker jag det är vår plikt som medmänniskor att göra den väldigt lindriga uppoffringen.

Ronja Hasan

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (103)
Kopiera länk
Dela