Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Stockholm Pride får inte tillåta rasistiska budskap i årets parad"

1 av 3

Privat / TT

2 av 3

TT NYHETSBYRÅN

3 av 3

Privat

Debatt | 22/07/2015 15:19

Tobias Petersson skriver att rasistiska åsikter inte hör henna i HBTQ-sammanhang.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I år har RFSL och Stockholm Pride tagit avstånd från ett pride-evenemang som kallas Pride Järva. RFSL och Stockholm Pride skriver i ett gemensamt uttalande att aktören bakom det evenemanget sprider hat mot muslimer.

RFSL och Stockholm Pride vill arbeta med utgångspunkt i ett antirasistiskt engagemang. Det är bra. Men de bör i så fall också vara självkritiska till hur konsekvent deras antirasistiska engagemang har varit. Har de agerat konsekvent i sin intersektionella och antirasistiska kamp mot allt hat, om vi tittar bakåt i tiden? Vi behöver inte gå så långt tillbaka för att finna att så inte är fallet.

Förra årets prideparad i Stockholm bjöd på hat mot Israel. I prideparaden fanns en högljudd sektion som skrek: "Länge leve intifadan!" och "Bojkotta Israel!", hela vägen genom Stockholm city. Uppmaningar till bojkott är en del av den så kallade BDS-rörelsens strategier. BDS står för bojkott, deinvestering och sanktioner (mot Israel). Enligt Simon Wiesenthalcentret, en internationellt aktad organisation som kartlägger antisemitism så är BDS antisemitiskt.

Intifada innebar på 1990-talet och 2000-talet palestinsk terrorism och hat mot Israel men även strider mellan olika palestinska grupper. Över 6 500 människor dog under de två intifadornas våldsamheter. Det var alltså inte bara antisemitiskt hat mot ett helt lands invånare som spreds i prideparaden förra året, utan även förhärligande av våld och terror som politisk metod.

Arrangören Stockholm Pride tycks inte ha tagit någon notis om hatet som fick fritt spelrum i paraden, trots att media som bevakade evenemanget skrivit om den olustiga stämning som de hatiska slagorden skapade längs vägen.

Fördömanden från RFSL och Stockholm Pride mot att det har ropats hatiska slagord mot Israel under prideparaden har uteblivit. Stockholm Pride ägnade sig heller inte åt någon offentlig självkritik gällande att föreningen godkänt en grupp att gå i paraden som använde den som arena för något som är att betrakta som antisemitism. Att sprida sådant rasistiskt hat i paraden strider mot Stockholm Prides antirasistiska värdegrund.

I Tyskland har antirasistiska rörelser nått mycket längre i kampen mot all form av rasism. Där ser antirasistiska och antifascistiska nätverk, som Amadeu Antonio Stiftung (motsvarigheten till EXPO i Tyskland) och tyska HBTQ-organisationen LSVD (motsvarighet till RFSL) mycket kritiskt på förekomsten av antisemitism i form av antisionism och inbegriper även kamp mot denna form av judehat i sitt intersektionella arbete.

Tidigare denna månad arrangerade tyska, antirasistiska organisationer inklusive LSVD en motdemonstration mot en hatfylld antisionistisk demonstration mot Israel arrangerad av islamister. Samtidigt bekämpar dessa antirasistiska rörelser också hat mot muslimer. Tyska antirasistiska rörelser bedriver ett konsekvent intersektionellt arbete. Svenska rörelser som vill kämpa mot rasism intersektionellt har onekligen något att lära av tyska antirasister och tyska HBTQ-rörelsen.

I år hoppas jag att Stockholm Pride gör klart och tydligt att hat med rasistiska undertoner inte är tillåtet i prideparaden i city. Prideparaden i Stockholm ska inte vara en arena för hat, utan i stället en arena där vi ska bemöta hatet i synnerhet mot oss HBTQ-personer med upplysning och krav på full förståelse för våra rättigheter från vår omvärld. RFSL och Stockholm Pride måste vara konsekventa i sina fördömanden av hatspridning under prideveckan. Stockholm Pride bör också be om ursäkt för det hat som spreds mot Israel förra året i paraden.

Tobias Petersson,
Talesperson för Perspektiv på Israel

Håller du med?