Måndag 5 Dec
Stockholm

"Hade jag fått hjälp när jag sökte den hade jag inte försökt ta mitt liv"

Veronica Fernström menar att psykiatrin i Sverige är alldeles för dålig.
1 av 3
Veronica Fernström menar att psykiatrin i Sverige är alldeles för dålig. Foto: Privat / TT
Vården kan inte skicka hem människor som söker hjälp anser hon.
2 av 3
Vården kan inte skicka hem människor som söker hjälp anser hon. Foto: Martina Holmberg
Veronica Fernström.
3 av 3
Veronica Fernström. Foto: Privat

Veronica Fernström​ skriver att vården måste ta de som söker hjälp för psykisk ohälsa på allvar.

Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Veronica Fernström är trött på vården inom psykiatrin.

Vården inom psykisk ohälsa håller inte måttet. Nu på sommaren är det svårare att få hjälp från psykiatrin då de stänger en avdelning på sommaren här i Norrköping. Det finns inte tillräckligt med plats för de som behöver komma in på psyk. Jag vet det för att jag blev nekad för ett år sen när jag behövde hjälp, och eftersom det inte fanns plats skickade de hem mig med min mamma. De menade att hon skulle ta ansvar för mig.

Nu för några veckor sen hände samma sak fast med min lillasyster. Det är helt fel att skicka hem patienter som är självmordsbenägna till sina anhöriga. De har det tufft genom att bara vara anhörig och se dem de älskar må så dåligt, och att de vet vad de är kapabla till.

Jag vet också att det finns patienter som är inskrivna men som inte är på psyket, utan hemma men har sin plats inne på en avdelningen kvar och det är också för jävligt att de har det så när det finns så många som behöver hjälp. Att det finns personer som behöver ligga inne men på grund av dessa patienter så finns det ingen plats.

När de nekade mig plats förra året blev jag sämre och gjorde ett försök till självmord. Jag hade bara tur som överlevde det försöket, men efter den gången lade de in mig och det är därför jag vet så mycket. Det ska inte behöva gå så långt som ett självmordsförsök innan någons psykiska ohälsa tas på allvar.

Min lillasyster följde jag med till psykakuten efter hennes försök och då blev hon inlagd, men efter en vecka skrev de ut henne trots att hon sade att hon inte var redo. Läkaren skrev ut henne ändå och i hennes papper står det att hon ville det.

Detta måste uppmärksammas, hur illa man blir behandlad när man lider av någon form av psykisk ohälsa för så här får det inte gå till. Det är inte bara inom vården, utan av alla möjliga enheter som kommuner och myndigheter. Jag vill inte att fler ska behöva skada sig själva eller till och med hinna ta livet av sig på grund av att man inte får hjälp.

Hade jag fått hjälp i tid hade jag nog inte skadat mig själv.

Veronica Fernström

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (4)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.