Nataly Fatouhiy menar att du kan göra skillnad genom att äta mer vegetariskt.
1 av 3
Nataly Fatouhiy menar att du kan göra skillnad genom att äta mer vegetariskt. - Foto: Privat / TT
Djur har känslor precis som vi människor och ska respekteras anser Nataly Fatouhiy.
2 av 3
Djur har känslor precis som vi människor och ska respekteras anser Nataly Fatouhiy. - Foto: Ap
Nataly Fatouhiy.
3 av 3
Nataly Fatouhiy. - Foto: Privat

"Tänk på djuret som lider när du hänger skinnjackan på axeln"

Nataly Fatouhiy skriver att du måste vara medveten om lidandet djuren inom skinn- och köttindustrin går igenom.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Nataly Fatouhiy är bloggare och modell.

Följ hennes blogg: natalywright.co.uk

Precis som ni, så växte vi vegetarianer/veganer upp med en vardag där konsumtionen av att äta kött var en del i vardagen. Vi växte upp med läder på fötterna, en skinnjacka hängandes på axlarna och en köttbit på tallriken. Vi tänkte inte till extra eller tog hänsyn till de åtgärderna av de berörda djuren som blev uppfödda, torterade och sedan mördade för att bli den där snygga svarta skinnjackan vi så gärna ville köpa eller kanske den där goda steken på Fridays.

Den pågående frågan om djuren faktiskt ha en viss rätt är en pågående debatt. Egentligen borde väl svaret vara väldigt enkelt, ett helt klart ja. Men eftersom att det svaret går emot samhällets normer så är det svårt att att faktiskt ta det steget att ge djuren det rättighet dem egentligen ska ha.

Jag anser att djuren har ett medfött värde som är helt separat från deras användbarhet för människor. Jag anser att en varelse med viljan att leva har även rätten till att leva ett liv fri från smärta och lidande. Men tyvärr tror människans fördomar sig att ha rätten till att neka andras rättighet som vi själva räknar med att ha för oss själva men inte räkna in djurens rättigheter i processen.

Oavsett om frågan handlar om ras, kön eller art så är det moraliskt oacceptabelt för samhället att kunna göra dessa beslut åt vad som ska få ätas och vad som inte får ätas. Jag menar om du inte skulle äta en hund, varför skulle du då äta en gris då hundar och grisar har precis samma förmåga att känna smärta och känslor vid en trauma?

Det är just dessa fördomar mot arterna som tillåter oss att tänka på djur som en följeslagare eller middag vilket är rätt så intressant när man tänker på det eftersom att sanningen är väldigt enkel: Alla djur har en kapacitet att känna smärta, glädje, rädsla, frustration och ensamhet. När vi äter kött så säger vi ja till djurplågeriet omedvetet. Därför anser jag att vi, människor, är moraliskt skyldiga att ta hänsyn till djurens känslor när vi överväger att utföra en handling som skulle påverka deras behov.

Jag förstår att det är svårt att inse att djuren också har en viss rättighet eftersom att vi lever i en ständig konsumtion av kött där samhället har lärt upp oss redan från barnfötter att kött är okej att äta och bra för oss. Det är även det mest populäraste motargumentet jag hör dagligen, och även ett jag själv brukade dra för mindre än ett år sedan. Men hur vi än väljer att resonera kring ämnet så är det alltid ett djur som får ta smällen för att du ska ha en köttbit på tallriken.

Om man ändå skulle kunna tänka sig införa någon vegetarisk dag i veckan så skulle man kanske kunna subsidiera köttet för något annat såsom gröna ärtor, quinoa, nötter, bönor, tofu, chia- och solrosfrön som är både goda i smaken och skadar inga djur i utveckling av produkter. Inte på tal om att du också får massa energi och din hy kommer definitivt tacka dig!

Nataly Fatouhiy

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.