Nicklas Centring, Katarina Hedberg och Sandra Ehne menar att vi måste göra mer för HBTQ-personer.
1 av 4
Nicklas Centring, Katarina Hedberg och Sandra Ehne menar att vi måste göra mer för HBTQ-personer. - Foto: Privat / SSR / Mattias Olsson
Sandra Ehne.
2 av 4
Sandra Ehne. - Foto: Mattias Olsson
Nicklas Centring.
3 av 4
Nicklas Centring. - Foto: Privat
Katarina Hedberg.
4 av 4
Katarina Hedberg. - Foto: SSR

"Margot Wallström, du måste se till att alla får älska den de vill"

Nicklas Centring, Sandra Ehne och Katarina Hedberg skriver att HBTQ-personer ska känna sig trygga oavsett var de befinner sig.


Läs mer från Nyheter24 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt Prenumerera
X

Gillar du artikeln?

Prenumerera på vårt nyhetsbrev och få fler artiklar som denna direkt i din inkorg - helt kostnadsfritt.

Välj nyhetsbrev
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Sandra Ehne är ordförande för Stockholm Pride och mångfaldskoordinator på Scouterna.

Följ henne på Twitter: @sandraehne

Nicklas Centring är ordförande för Regnbågsscouterna.

Följ honom på Twitter: @Centring

Katarina Hedberg är generalsekreterare för Scouterna.

Följ henne på Twitter: @HedbergK

I dag invigs World Scout Jamboree 2015 i Japan, samtidigt som Stockholm Pride färgar Stockholm i regnbågens färger. Vi lovar att fortsätta kämpa för att alla HBTQ-ungdomar i Sverige och i världen ska få vara sig själv, och kunna vara del av en rörelse som förändrar världen till det bättre. Det är vårt bidrag i den svenska utrikespolitiken, och vår fråga är om utrikesminister Margot Wallström (S) är lika redo som vi är?

Livet innehåller tusen saker, skola, jobb, familj, kompisar och fritidssysselsättningar. Många av oss är engagerade i olika ungdomsorganisationer och vet hur härligt och roligt det är att cykla iväg till ett scoutmöte eller till en träning. Kanske är dina bästa vänner där? Kanske får du prova på äventyr och utmaningar du aldrig skulle fått uppleva annars?

Men det kan också vara precis tvärtom, jobbigt, obekvämt och otryggt. Även det kan bero på tusen saker, men det ska aldrig få handla om vem du är eller vem du är kär i. Kanske är det någon som drar ett skämt som du får ont i magen av. Kanske är det en jargong i gruppen som gör dig obekväm. Kanske beror det på våld, hat och förföljelse, en oacceptabel vardag för många HBTQ-ungdomar i världen i dag.

Vi menar att det är här som en feministisk utrikespolitik börjar. Med insatser och förutsättningar för att alla unga ska få möjlighet att vara sig själv, och få påverka sin egen vardag och samhället runt omkring sig.

I Scouterna arbetar vi med den lilla gruppen, patrullen eller laget. Det betyder att vi gör allting tillsammans. Vi växer och utmanar tillsammans. Det betyder att alla är med. Vi har ingen avbytarbänk, och vi menar allvar med det.

I en omvärld som förändras snabbt kan det hända att vi glömmer bort att se varandra. Allt går så fort, så vi håller oss till det vi känner oss trygga med. För att möta det har vi i den svenska Scoutrörelsen under många år varit aktiva globalt för att främja mänskliga rättigheter. Det arbete vi inledde 2001 för HBTQ-ungdomars rättigheter resulterade i ett beslut att mänskliga rättigheter kommer införas som en del i scoutprogrammet för 50 miljoner scouter världen över. 2001 bildades Regnbågsscouterna ett HBTQ-nätverk inom Scouterna som har inspirerat scouter runt om i hela världen att arbeta med HBTQ-rättigheter.

Vi vet att hälsotalen för HBTQ-ungdomar är fruktansvärda. Att två av tre unga transpersoner har funderat på att ta sitt liv, och att var tredje HBTQ-ungdom utsatts för sexuella övergrepp under det senaste året. Detta är oroväckande. Alltför många väljer bort föreningslivet på grund av press från begränsande normer.

Vi tar ställning för allas lika och okränkbara värde. För allas rätt att vara och älska den en vill. Det gäller även på fritiden – i varje förening och på varje sommarläger. Tillsammans är vi övertygade om att vi kan skapa en miljö och en verksamhet där alla barn och unga mår bra, varje dag.

Det är vårt bidrag i den svenska utrikespolitiken. Vilka åtgärder kommer den svenska regeringen vidta för att alla unga HBTQ-ungdomar ska få må bra, varje dag?

Sandra Ehne, Ordförande Stockholm Pride och mångfaldskoordinator på Scouterna
Nicklas Centring, Ordförande Regnbågsscouterna
Katarina Hedberg, Generalsekreterare Scouterna

/
/
/
/
/
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.