Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Våra skattepengar ska inte bidra till religion"

- 05/08/2015, 12:39
Per Aronsson anser att ett sekulariserat land inte ska stödja trossamfund.
1 av 3

Per Aronsson anser att ett sekulariserat land inte ska stödja trossamfund.

Privat / TT

Religionsfriheten innebär rätten till att inte bidra till religiösa verksamheter.
2 av 3

Religionsfriheten innebär rätten till att inte bidra till religiösa verksamheter.

TT NYHETSBYRÅN

Per Aronsson.
3 av 3

Per Aronsson.

Privat

Per Aronsson skriver att religionsfriheten i Sverige ska innebära att inga skattepengar går till religiösa verksamheter.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Påståendet att Sverige är ett av världens mest sekulära länder är inte ovanligt i debatter om religion och politik. Vi har, för att nämna ett par exempel, sedan år 2000 inte längre en statskyrka och vi har inte heller några reserverade platser i riksdagen för präster från Svenska kyrkan, så som engelska statskyrkan har platser reserverade i det engelska parlamentet.

Det är däremot ett sakfel att påstå att Sverige skulle vara ett helt sekulärt land, eftersom svenska skattemedel fortfarande finansierar trossamfund i landet. SST, eller nämnden för statligt stöd till trossamfund, är den statliga myndighet som ger stöd till trossamfund verksamma i Sverige. SST har den centrala uppgiften att fördela statens ekonomiska bidrag till de statsbidragsberättigade trossamfunden. Om Sverige skall verka för det sekulära samhällsprojektet, bör det statliga stödet till trossamfund avskaffas av följande skäl:

Religionsfriheten ger inte bara frihet till religion utan även från religion. Individen kan välja att stödja ett trossamfund med en gåva om denne så önskar eller välja att avstå. Individen kan däremot inte avstå från att betala skatt och således tvingas denne till att stödja trossamfunden genom beskattning, vilket är raka motsatsen till vad religionsfrihet innebär.

Vidare väcks, med nuvarande lagstiftning, en annan problematisk aspekt: Vem skall avgöra, på ett korrekt och rättvist sätt, vilket trossamfund som förtjänar stöd och på vilken grund skall detta göras? Det enda sättet att garantera en fullkomlig frihet och rättvisa med avseende på religion är att anamma det som formuleras i första författningstillägget av USA:s konstitution:

"Congress shall make no law respecting an establishment of religion, or prohibiting the free exercise thereof; or abridging the freedom of speech, or of the press; or the right of the people peaceably to assemble, and to petition the Government for a redress of grievances."

Det första författningstillägget gör att den amerikanska staten intar en fullkomligt neutral till inställning till individens religion. Statliga medel kan inte tillåtas diskriminera, vare sig positivt eller negativt, en religion framför en annan om Justitias hand ej skall darra när rättvisans skålar skall vägas. Det första författningstillägget har garanterat individens rättighet till, likväl som från, religion sedan 1791. Det är hög tid att Sverige intar samma ställning i frågor rörande religion, och tar ytterligare ett steg mot att förverkliga det sekulära samhällsprojektet genom att avskaffa det statliga stödet för trossamfund.

Per Aronsson,

Styrelseledamot Liberala studenter Göteborg