Sol Nordkvist tycker att fler borde se på människor som hon gör.
1 av 3
Sol Nordkvist tycker att fler borde se på människor som hon gör. - Foto: Privat / TT
Hemlösa förtjänar respekt precis som alla andra menar hon.
2 av 3
Hemlösa förtjänar respekt precis som alla andra menar hon. - Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Sol Nordkvist.
3 av 3
Sol Nordkvist. - Foto: Privat

"Möt tiggarnas blick så kanske du förstår att de är människor"

Sol Nordkvist: "Min mamma lärde mig när jag var liten att alla är lika mycket värda – Vad har din mamma lärt dig?"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Sol Nordkvist är intresserad av djur- och människorättsfrågor.

I dagens Sverige ökar samhällsklyftorna snabbare än någonsin. Rik blir rikare och fattig blir fattigare. Vi har glömt det viktigaste, att ta hand om varandra.

Jag var på en marknad i går och la då märke till detta starkare än på länge. Bland alla festande och berusade människor satt tiggare med hungriga magar och tomma plånböcker på kanten av gatorna, pantletare sprang runt för att försöka dra in pengar till familjen. Jag fick ögonkontakt med en av tiggarna, hela hans blick utstrålade smärta, men ingen såg. Alla bara fortsatte sitt firande och ägnade inte de mindre lyckligt lottade människorna en enda blick eller tanke trots att de fanns mitt bland dom.

Att se detta i dagens Sverige skrämmer mig. Utåt sätt låtsas vi vara ett föregångsland, ett land som värnar om sina medborgare. Kommunen går ut med siffran att 155 personer ska vara hemlösa i staden där jag bor. Jag är säker på att det är ännu fler som liksom faller i skymundan. Folk som av olika anledningar inte har råd att ha kvar sina bostäder, människor som kommer hit för att de tror sig få det mycket bättre i Sverige än i deras hemland, ungdomar som blir utkastade hemifrån, missbrukare. Hemlöshet kan se ut på många olika sätt.

Min mamma bor i Skottland och arbetar där som gatumusiker. Som street performer av något slag möter du alla typer av människor. Du lever liksom med en fot i båda världar, en på gatan med de hemlösa och en i den "normativa" världen. Hon berättade för mig att många hemlösa där frågar henne (redan innan de frågar hur hon mår) hur det är med mig och när jag kommer tillbaka.

Då jag frågade min mamma om varför det är så, så svarade hon att det är för att jag ser folk. Jag ser inte deras trasiga kläder, deras ovårdade frisyr eller smutsiga kropp. Jag ser en personlighet, ett hjärta och en hjärna, en själ. Jag gör det som borde vara en självklarhet för alla människor. Jag behandlar alla lika och med respekt. För mig spelar det ingen roll om du är höginkomsttagare från Stockholm eller hemlös och fattig. Behöver någon min hjälp och jag är kapabel till att hjälpa så hjälper jag. Kanske inte med pengar då jag inte litar på att de alltid går till rätt saker, men däremot med mat, ett leende och en kram.

Min mamma lärde mig när jag var liten att alla är lika mycket värda – Vad har din mamma lärt dig?

Jag säger inte att alla kan göra allt för alla andra människor. Det jag säger är att jag vill se respekt. Jag vill inte uppleva hur folk tittar bort då de ser en människa med sämre förutsättningar än de själva. Jag vill inte se hur fattiga människor ses på med äcklad blick. Jag vill ha en fin värld där vi tar hand om varandra. Vill du hjälpa mig att skapa den?

Sol Nordkvist

/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.