1 av 6
- Foto: Wikimedia Commons/TT
Christer Karlsson.
2 av 6
Christer Karlsson. - Foto: Joakim Berndes
Ali Reunanen.
3 av 6
Ali Reunanen. - Foto: Joakim Berndes
4 av 6
- Foto: Wikimedia Commons
5 av 6
- Foto: Ap
6 av 6
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Det går inte att bota en missbrukare med nya droger"

Jennifer Lind (M), Ali Reunanen och Christer Karlsson skriver att vi måste få in missbrukarna i samhället.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribentenarna

Jennifer Lind är förtroendevald politiker för Moderaterna.

Ali Reunanen är ordförande för KRIS Stockholm.

Christer Karlsson är förbundsordförande KRIS.

Om vi ska kunna uppnå ett drogfritt samhälle och bekämpa den ojämställdhet som vi ser i dag med hög arbetslöshet, hatbrott och utanförskap måste vi gå djupare än vad vi hittills har gjort. Det räcker inte längre att kika på ytan av problemen och fortsätta lägga pengar på ett system som inte fungerar. Vi behöver ta reda på källan av problemet.

Tyvärr tycks kunskapsbristerna vara alldeles för stora för att en hållbar lösning ska kunna nås. Det skulle behövas gränsöverskridande samarbeten mellan politiker och krisorganisationer för att kunna komma till kärnan av den oerhörda mörka problematik som döljer sig bakom kriminalitet, hatbrott och missbruk. Lösningen är därför inte en större myndighetsutövning med flera dyra feldiagnoser, utan snarare skulle samhället lönas av att främja samarbete, omtänksamhet, jämställdhet och struktur.

Lösningen är att tackla det utanförskap vi ser i samhället tidigt och arbeta för ett hållbart samhälle där kriminella har en möjlighet till att ta sig ur ensamheten och återigen bidra till samhällets överlevnad.

En del av problematiken ligger i den generaliserande och ytliga kultur som formats av media och samhällets strukturer. Många ungdomar i dag känner sig utsatta och står inför en oerhörd press på att lyckas. Dessa ungdomar matas dagligen med våldsamma berättelser i media om kriminalitet och hot mot åsiktsfriheten, samtidigt som de desperat försöker få in en fot på en åldersdiskriminerande arbetsmarknad – en arbetsmarknad som bara blir tuffare.

Den rådande regeringen har höjt arbetsgivaravgiften för unga och på så sätt ytterligare försvårat ungdomarnas chans till framgång. Efter kontinuerliga misslyckanden är det då lätt att ta till medel för att fly verkligheten; droger blir deras läkemedel på problem de inte kan bota.

Samtidigt står föräldrarna handfallna utan kunskap om hur drogproblem förebyggs och stoppas, där de dagligen blir skambelagda, utan stöd eller möjlighet till den pedagogiska hjälp som behövs för att på lång sikt kunna hjälpa sina barn till att bli drogfria. Ångestdämpande och andra läkemedel skrivs ut, där den tidigare drogen ersätts av ett nytt beroende av läkemedel. På så sätt fortsätter vi att lindra symptomen i stället för att bota själva sjukdomen, där narkotikapolitiken blir mer kostsam och missbrukarna fler.

Det är uppenbart att detta inte är en hållbar utveckling varken ur ett ekonomiskt eller ur ett medmänskligt perspektiv. Befolkningen lider och vi förblir golvade av vår individualistiska och uteslutande kultur. En ungdom i drogberoende behöver inte kompletterande droger, en ungdom som fastnat i drogmissbruk behöver stöttning, hjälp och samtal med någon som är förstående. En ungdom behöver ett miljöbyte från sina medberoende kamrater och behöver hjälp att avstå. Ensam är inte stark – det är på tiden att vi inser det.

Jennifer Lind (M), förtroendevald politiker
Ali Reunanen, ordförande KRIS Stockholm
Christer Karlsson, förbundsordförande KRIS

/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.