"Nej media, förorten är inte bara våld och bilar som brinner"

- 14/08/2015, 14:20 -
Aras Amin menar att förorten har mycket bra att erbjuda.
1 av 3

Aras Amin menar att förorten har mycket bra att erbjuda.

Privat / TT

Bilden av förorten och människorna som bor i den är skev anser han.
2 av 3

Bilden av förorten och människorna som bor i den är skev anser han.

TT

Aras Amin.
3 av 3

Aras Amin.

Privat

Aras Amin: "Faktum är att nästan ingen av er som diskuterar problemen i förorten bor i den."

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Runt om i media pågår en diskussion om huruvida brottsligheten i storstädernas ytterstad har ökat eller inte. Varje debattör tar de undersökningar som passar hen bäst och presenterar dem till sina tittare, men faktum är att nästan ingen av debattörerna bor i förorten.

Jag har bott nästan hela mitt liv i Hjulsta, ett område i Stockholms ytterstad som gränsar till Tensta, nära Husby och Rinkeby. Dessa områden sätter igång en varningsklocka hos en del. Ta och googla ordet "förort" så ser du att det finns hundratals bilder på brända bilar, Husbykravaller och massa andra brott. Men faktum är att den bilden som visas, inte stämmer till 100 procent. Här i ytterstaden bor tusentals människor som vill inget hellre än att leva ett lugnt liv. Att inte stämplas som "problemungar" så fort de säger att de bor i förorten.

Under Husbykravallerna kom journalister från hela Sverige, men också från en del europeiska länder för att rapportera om händelsen. Journalister från bland annat Expressen var på plats i Husby nästan varje dygn. Bilder på brända bilar var över allt i media. Men det var inte många i medievärlden som visade de nattvandrare som offrade sin tid för områdets säkerhet. Inte många i medievärlden som rapporterade om frivilliga eldsjälar som arrangerade korvgrillningar i Husby eller nattaktiviteter i Rinkeby.

Låt oss vara tydliga med att brottslingar måste stå inför rätten och ta emot konsekvenserna av sina handlingar. Skärp lagen om det behövs. Ingen får komma undan med att bränna bilar, kasta sten på Polisen eller utföra annat brottsligt. Men poängen med denna debattartikel är att lyfta upp den vinklade nyhetssändningen. Det finns visst utmaningar i förorten, precis som alla andra områden i staden. Lösningen till en ökad gemenskap är bland annat fler jobb och en ömsesidig integration.

Tensta marknad är en festival med över 80 000 besökare varje år. Det finns också Husby marknad och andra aktiviteter. Tensta konsthall har utomordentliga program som ger ett helt nytt perspektiv inom den moderna konsten. Tiotals föreningar arrangerar diverse festivaler, tävlingar, nattvandring, grillning, aktiviteter för ungdomar etcetera. Men ingen av dessa rapporteras i media. Det verkar vara ointressant och inte en sund rubrik för att sälja.

Jag bjuder er gärna till kommande aktiviteten, nämligen Tensta marknad 5-6 september. Kom, se med egna ögon, bedöm själv!

Aras Amin,
Statsvetare, moderat och boende i Stockholms ytterstad