Stockholm

"SSU:s beslut är ett slag i ansiktet på alla utsatta i samhället"

Josefin Nohrborg anser att SSU:s beslut att verka för att återinföra gåvoskatten innebär ett hårt slag mot de allra mest utsatta.
1 av 3
Josefin Nohrborg anser att SSU:s beslut att verka för att återinföra gåvoskatten innebär ett hårt slag mot de allra mest utsatta. Foto: Privat / TT
Det är fel att frånta människor möjligheten att hjälpa andra tycker hon.
2 av 3
Det är fel att frånta människor möjligheten att hjälpa andra tycker hon. Foto: JANERIK HENRIKSSON / TT
Josefin Nohrborg är medlem i Moderata Ungdomsförbundet.
3 av 3
Josefin Nohrborg är medlem i Moderata Ungdomsförbundet. Foto: Privat

Josefin Nohrborg: "Människors givmildhet och frivilliga insatser ska inte straffbeskattas".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Josefin Nohrborg är medlem i Moderata Ungdomsförbundet.

Förra helgen höll Socialdemokraternas ungdomsförbund (SSU) kongress. Under kongressen valdes en ny förbundsstyrelse och många beslut fattades. Men i stället för att fatta beslut om hur arbetsmarknaden kan moderniseras för unga, bostadsmarknaden öppnas upp för fler billiga bostäder eller att stå upp mot LO:s drev för att stänga gränser och höga trösklar för människor som vill jobba i Sverige föreslog SSU i stället en återinförd gåvoskatt. En skatt som avskaffades av den socialdemokratiska regeringen 1994 på grund av dess negativa effekter för välgörenhetsorganisationer.

För att uppnå fred, välstånd och demokrati måste vi hjälpas åt. En viktig komponent är bistånd och civila donationer. Genom humanitära insatser för fria medier, utbildning, kvinnors rättigheter, antirasism och infrastruktur växer demokratier och öppna samhällen fram.

I länder där krig och oroligheter länge tillåts råda kan bistånd och donationer utgöra en avgörande roll i arbetet av att bygga upp ett rättssystem, social trygghet och jämlikhet.

SSU:s beslut att verka för att återinföra gåvoskatten innebär i stället ett hårt slag mot de allra mest utsatta. Människors vilja att skänka pengar och gör en insats stärks om en vet att ens gåva kommer till rätt ändamål. Sverige är ett av de rikaste länderna världen med ett av de högsta skattetrycken i världen. Låt pengarna gå dit de verkligen gör nytta och inte till den svenska staten.

Människors givmildhet och frivilliga insatser bör inte straffbeskattas. Om människor väljer att skänka pengar, kläder eller mat till utsatta människor eller till byggandet av en demokratisk stat bör detta uppmuntras i stället för att straffbeskattas och motarbetas. Tappa inte tron till medmänskligheten SSU, ingen kan göra allt men alla kan göra något.

Josefin Nohrborg

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.