Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Målet måste vara att jobba mindre – inte att jobba mer"

- 20/08/2015, 10:07 -

Privat

André Petersson: "Vi måste kunna se på varandra som människor, i stället för att fastna i arbetsmyten"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Moderaterna gick till val med att skapa jobb. En absurd tanke att göra allt för att skapa jobb men ingenting för att skapa ett bättre, solidariskt samhälle.

Myten kring arbetslinjen har i dag blivit i det närmaste religiöst. Arbetar du inte klassas du som en dålig människa, människor som är arbetslösa förväntas ha dåligt samvete. Hur mycket annat man än har för sig klassas man som en dålig människa för att man inte har ett lönearbete.

Det är väldigt tragiskt när målet för samhället ska vara att skapa jobb.

Ett samhälle kan inte ha som mål att skapa arbete, och speciellt inte i en tid då jobben mer och mer effektiviseras.Det är nu vi i stället kan leva och växa som riktiga människor, även utanför arbetslivet. Mer fritid, mer kultur, mer social närvaro. Men detta har försvunnit när vi i stället har blivit löneslavar.

Det är även ett enormt fattigdomsbevis när vi stämplar varandra genom vilket lönearbete vi har. Det är egentligen en fullständig kollaps för ett gott samhälle.

Vi måste kunna se på varandra som människor, i stället för att fastna i arbetsmyten.

Självklart måste vi få vårt samhälle att fungera och självfallet behövs arbete, men det är när det blir en slags ideologi att skapa arbete det blir farligt för människan och det solidariska samhället.

Jag tror att i ett modernt samhälle måste vi lära oss att dela på de jobb som finns genom exempelvis sänkt arbetstid.

Det är en omöjlighet att bekosta ett välfärdssamhälle genom att konsumera och arbeta mer. Det kallar jag ett kortsiktigt samhällstänkande som Moderaterna tyvärr har lurat många med.

André Petersson,
19-årig socialist bosatt i Göteborg