1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
3 av 3
- Foto: TT NYHETSBYRÅN

"Skrota Systemet och sänk åldersgränsen"

Filip Åhsberger: "Resultatet av ett statligt monopol på alkohol är inte en mindre alkoholkonsumtion. Det är en större import av alkohol från länder som Danmark och Tyskland och en större svart marknad"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Filip Åhsberger är juriststudent. Han har varit politisk aktiv i Moderaterna sedan 2009 och kommunpolitiker sedan 2010.

Han brinner för migrations- och skattefrågor.

Följ honom på Twitter:@Filipahsberger

När man fyller 18 år får man enligt lag vara med och rösta om Sveriges framtid i riksdags- kommun- och landstingsval, man får köra bil, man får gifta sig och man får adoptera barn. Man får i många människors ögon leva ett ”vuxet liv”.

Men den vuxna verkligheten sträcker sig inte längre än att ta ett glas vin hemma på en fredagskväll. Då säger staten nej. Sveriges socialistiska historia och den ständiga övertygelsen att staten vet vad som är bäst för alla människor har medfört att vi idag har en av världens mest restriktiva alkohollagar.

De alkohollagar som vi har i Sverige är så djupt rotade i vår identitet att majoriteten hellre ser dagens alkoholmonopol än en alkoholmarknad där konsumenten har makten att bestämma vilka priser och vilket sortiment som ska erbjudas. Detta är en frihetsinskränkning som svenskarna underligt nog hyllar.

När apoteksmonopolet släpptes fri var rädslan att butiker inte skulle kunna kontrollera 18-årsgränsen för försäljning av receptfria läkemedel. Sex år senare ser vi hur ogrundad denna rädsla var, och det samma gäller alkohol.

Det finns inget som talar för att ICA eller Hemköp skulle vara sämre på att följa den svenska alkohollagstiftningen än systembolaget men den svenska staten är livrädd för att släppa sin kontroll på alkoholen. De anser alltså att man som artonåring är mogen nog att skaffa familj och barn men inte ansvarsfull nog att kunna ta ett glas vin hemma utan att dricka upp hela flaskan. Statens misstro på människan är i detta hänseende synnerligen oroande.

Resultatet av ett statligt monopol på alkohol är inte en mindre alkoholkonsumtion. Det är en större import av alkohol från länder som Danmark och Tyskland och en större svart marknad.

En undersökning från World Health Organisation (WHO) visade att nordiska ungdomar visserligen drack mindre total mängd alkohol på årsbasis än sin europeiska motpart men att detta inte var en följd av att vi i norden var bättre på att kontrollera vårt drickande.

Tvärtom var nordiska ungdomar sämre på att bruka alkohol och att vi, även om vi drack mer sällan, drack i större mängder. Studien visade också att orsaken till att vi i norden förtär alkohol mindre frekvent än resterande Europa sannerligen var mer relaterat till vår historia och kultur än vår restriktiva alkoholpolitik.

Det har de senaste åren utförts flera avregleringar av alkoholmonopolet och det är exempelvis idag tillåtet att beställa alkohol via internet av andra leverantörer än systembolaget. Det har dessutom blivit lagligt att visa alkoholrelaterad reklam på tv och i tidningar samt att öppettiderna på systembolaget utökats.

När dessa liberaliseringar genomförts har politiker ofta visat en oro om hur dessa kommer att påverka alkoholkonsumtionen i Sverige. Enligt Centralförbundet för alkohol- och narkotikaupplysning (CAN) drack en genomsnitt svensk år 2004 10.4 liter ren sprit/år.

År 2012, när dessa liberaliseringar genomförts, låg denna siffra på 9.1 liter ren sprit/år. Att svenskarna dricker mindre är antagligen inte ett resultat av liberaliseringarna, utan snarare en följd av konsumenternas kunskapsnivå gällande alkohol, men det visar att konsumtionen av alkohol inte är direkt relaterad till alkoholrestriktionerna.

Att inskränka den fria marknaden på det vis vi gör i Sverige, och därmed också konsumentens rätt att välja den försäljare som levererar den attraktivaste produkten, är fel.

Summa summarum bör alkohollagstiftningen ändras och även innefatta att personer över 18 år har möjlighet att inhandla alkohol, samt monopolet avskaffas.

Filip Åhsberger,
Student och kommunpolitiker för Moderaterna

De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Vill du skrota Systembolaget?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.