Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

"Tillåt laglig cannabis på prov i Malmö"

- 20/08/2015, 13:36 -
1 av 10

TT/TT

2 av 10

Ap

3 av 10

TT

4 av 10

Ap

5 av 10

Ap

6 av 10

AP

7 av 10

Ap

8 av 10

Ap

9 av 10

Ap

10 av 10

Ap

Cannalisörerna: "Svenskarna kommer inte sluta efterfråga cannabis och politiskt måste vi förhålla oss till just detta faktum. Allt annat skapar bara monster som Spice och gängkrig på öppen gata"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Nyligen har ett upprop för reglerad cannabisförsäljning startats i Malmö, vi på Cannalisörerarna stödjer initiativet och uppmanar alla att skriva på.

Sommarens våldsvåg i Malmö med granater och skjutna personer har varit så omfattande att den till och med rönt internationell medial uppmärksamhet. Samtidigt talar polisen klarspråk om bakgrunden: det är kriminella grupperingar som gör upp om reviren.

Från statens sida kontrar man efter gammal blåkopia: ”100 nya poliser till Malmö” och ”skärpt vapenlagstiftning” pryder ännu en gång löpsedlarna. Och vi malmöbor känner igen den gamla skåpmaten för femtioelfte gången. Precis som vi känner igen det magra resultatet alla dessa pompösa politiska utspel ger i slutändan.

På andra sidan sundet, i Köpenhamn, försökte man sig på samma strategi för 10 år sedan. Massiva försök att stänga ner cannabishandeln på Christiania, genom polisiära åtgärder och utökade befogenheter. Resultatet? Gängkrig om cannabishandeln på Köpenhamns gator. Alkoholförbudet i USA under 20-talet hade exakt samma blodiga utfall.

Det är exakt samma mekanismer i spel här i Malmö. En naiv och förlegad förbudspolitik, en lönsam och efterfrågad produkt och en tro på att om man bara ordnar fler poliser, ger mer befogenheter och går hårdare åt så kommer man till slut lyckas.

Efter decennier av samma misslyckade strategier så är det dags att lämna de gamla hjulspåren och testa något nytt och konstruktivt i sann malmöitisk anda. Malmö stad beskriver ju sig själv som ”tillåtande och progressiv stad som gärna vill vara i framkant när det gäller alternativ kultur".

Det enda kloka nu är att lyfta cannabishandeln från gatan till seriösa legala aktörer. Med åldersgränser, kvalitetskontroll, gränsvärden samt erbjudande om vård för behövande. Detta kommer skapa arbetstillfällen, skatteintäkter, frigöra mer polisresurser och framförallt göra vår stad tryggare.

Vi har i ett halvt sekel överlåtit den lukrativa cannabisförsäljningen till kriminella, nu bör vi ta tillbaka den. Vi vill belysa de goda erfarenheterna man har från Colorado där cannabislegaliseringen märkbart påverkat de mexikanska kartellerna negativt och gjort gatorna i staten säkrare.

När du handlar ett paket cigaretter på ICA så finns det ingen risk att du blir rånad eller pålurad en farlig, skadad eller kontaminerad produkt. När du handlar vin på Systembolaget kan du känna dig säker på att du får den produkt du betalar för. Cannabis är så pass populärt bland svenskarna att det bör hanteras på samma reglerade och trygga sätt.

Trots att man från statens sida försökt med allt från skrämselpropaganda, fängelsestraff och omhändertagande av barn, till indragna körkort och omfattande drogtester, så har cannabis popularitet bara ökat och ökat. Svenskarna kommer inte sluta efterfråga cannabis och politiskt måste vi förhålla oss till just detta faktum. Allt annat skapar bara monster som Spice och gängkrig på öppen gata.

Gör som oss, skriv under uppropet för ett slut på gängkrigen och ett klarsynt förhållningssätt till cannabis. Det vinner vi alla på.

Nelly Mathilda Fredlund,
Ordförande för föreningen Cannalisörerna

Läs mer om namninsamlingen här: http://initiativet.malmo.se/epetition_core/community/petition/3174