1 av 2
- Foto: Privat/ Faksimil
2 av 2
- Foto: Privat

SDU-toppen: "Därför är SD största parti nu"

Pontus Andersson: "Svenskarna vill inte ha massinvandring, tiggeri, ett nedrustat försvar, kvoterad föräldraförsäkring eller behöva läsa hen i var och varannan mening".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Pontus Andersson, 22 år, är andre vice förbundsordförande för SDU och politisk sekreterare för SD Malmö.

Att svenskarna röstar på sakfrågor snarare än efter ideologiska övertygelser har förmodligen inte undgått någon som följer den svenska politiska debatten. Årtionden efter årtionden har Socialdemokraterna i princip oavbrutet kunnat styra den svenska politiken, inte därför att 40-50 procent av svenskarna var socialister, utan därför att de drev frågor som lockade väljare. Även i dag är den största gruppen väljare personer som inte definierar sina politiska ställningstaganden efter en vidare ideologisk analys utan efter vilka sakfrågor som passar personen i fråga.

Det är inte konstigt att Sverigedemokraternas socialkonservativa agenda till en början lockade mestadels gamla socialdemokratiska väljare. Socialdemokraterna hade under en lång tid den bästa politiken för svenska arbetare, men deras och andra partiers socialprogressiva politik lockar inte gemene arbetare. Den vanlige arbetaren är trött på invandring, tiggeri, statlig inblandning i privatlivet och dagens låga straff.

Fredrik Reinfeldt lyckades därför både 2006 och 2010 vinna över dessa till sin sida efter att framställt Moderaterna som det nya arbetarpartiet. Det är min fulla övertygelse att dessa nya väljare förväntade sig en traditionell moderat politik med fokus på ökade straff, mindre bejakande av mångkultur och mindre invandring. Men tji fick de och värre kom det att bli. Tre av alliansens ungdomsförbund går nu i bräschen för ytterligare progressivism där de i de sociala frågorna ligger närmare Feministiskt Initiativ och Miljöpartiet än Kristdemokraterna.

Det stora väljartappet från Moderaterna till Sverigedemokraterna kan därför snarare ses som att denna stora rörliga väljargrupp som valen 2006 och 2010 tog steget till Moderaterna, idag väljer att lägga sin röst på Sverigedemokraterna. Till skillnad från Allianspartierna ligger utgångspunkten för Sverigedemokraternas politik i beaktandet av folkhemmet och ett upprätthållande av välfärdssamhället. Samtidigt som SD driver de sociala frågor där det finns en stor folklig förankring – svenskarna vill inte ha massinvandring, tiggeri, ett nedrustat försvar, kvoterad föräldraförsäkring eller behöva läsa hen i var och varannan mening.

Med denna politik har Sverigedemokraterna ett ypperligt läge att placera sig i mitten på den politiska skalan. Istället för vänsterpartiernas kravlösa välfärdssamhälle och Alliansens ovilja att upprätthålla detsamma, kan SD erbjuda ett folkhem där det ställs krav på invånarna. En kravställning som innebär att alla måste bidra för upprätthållandet av detta.

Sverigedemokraterna kan dessutom i en tid då progressivism, liberalism, kulturmarxism och oikofobi präglar debatten om de sociala frågorna erbjuda ett konservativt alternativ där trygghet och tradition står i fokus. Detta tydliga mittenalternativ kommer göra SD till Sveriges största parti vilket således kommer innebära slutet för den nuvarande blockpolitiken. Därefter har de andra partierna ett val – antingen samarbete över blockgränserna, eller att bli SD:s stödparti i regeringsbildningen efter valet 2018.

Pontus Andersson,
Andre vice ordförande SDU

/
SDU
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.