Måndag 26 Jul
Stockholm

"Ditt hat mot tiggarna bygger på ditt obehag"

Ulf Rådberg ifrågasätter varför människor aktivt hatar tiggarna.
1 av 3
Ulf Rådberg ifrågasätter varför människor aktivt hatar tiggarna. Foto: Privat / TT
Han menar att hatet är osunt.
2 av 3
Han menar att hatet är osunt. Foto: TT NYHETSBYRÅN
Ulf Rådberg är bloggare och student.
3 av 3
Ulf Rådberg är bloggare och student. Foto: Privat

Ulf Rådberg: "Hatet du känner, säger det fortfarande inte mer om dig själv än om tiggarna?"

Kommentera (42)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Ulf Rådberg är 19 år och student.

Läs mer om honom på hans blogg: enlångmanpåresa.se

Något jag tycker är ytterst intressant är föraktet mot tiggare. Att vissa människor kan alstra hat mot dessa personer. Det säger mycket om de som hatar, tycker jag. Hat pekar nämligen oftast mer mot en själv än mot objektet för hatet. Jag tycker att alla människor som känner förakt eller liknande starka olustkänslor inför tiggarna i Sverige, ska reflektera över varför dessa känslor är av så stark affekt. Detta gäller alla former av hat: hat mot enskilda individer, grupper av människor, beteenden och så vidare.

När du investerar så pass mycket affekt i en viss fråga, så tror jag det handlar om att det är något du känner obehag inför och vill undvika. I tiggarfrågan så tror jag det helt enkelt handlar om att folk känner ett obehag inför att se dessa människor och konfronteras av den moraliska problematiken i att säga ”nej” då de ber om pengar. Tiggarna stör den inre moraliska friden.

Den moraliska problematiken tror jag är bensinen i hatet mot tiggarna. För att hatet sedan ska blomma upp tror jag det behövs vissa triggers som utlöser vågen av affekt, någonting som legitimerar ens känslor av förakt mot dessa människor, som tillåter en att hata. I tiggarfrågan, kan det exempelvis vara tiggarnas beteende, att de upplevs otrevliga och påflugna då de ber om pengar.

Eller att de smutsar ner miljön vid sina läger (en liten komisk parallell till denna nedsmutsning är ungdomarnas konstanta utefester som lämnar kvar sig ton av skräp och ölburkar, ölburkar som dessutom många av dessa tiggare plockar upp från marken och pantar.). Eller att de ökar kriminaliteten. Eller att de faktiskt inte är fattiga utan tjänar stora mängder pengar på en organiserad verksamhet. När man funnit något slags argument som är riktat mot tiggarna och legitimerar förakt, kan man äntligen kanalisera dessa olustkänslor som grundar sig i ens egen moraliska kluvenhet.

Men låt oss utgå ifrån att tiggarna faktiskt är otrevliga, nedsmutsande, kriminella miljonärer. Är det ändå sunt att alstra så mycket hat? Säger det fortfarande inte mer om dig själv än om tiggarna? Hade det inte varit bättre att fundera över varför dessa människor beter sig som de gör och vad du kan göra för att hjälpa dem att ändra på sitt beteende? För de är väl ändå människor med förmåga till empati och sunt förnuft, precis som ni? Eller?

Ulf Rådberg,
Bloggare och student

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (42)
Kopiera länk
Dela