Måndag 10 Maj
Stockholm

Gunilla Gomér: "Julia Caesar hängdes ut för att tystas"

Gunilla Gomér, debattör
Gunilla Gomér, Kristdemokraterna. Foto: Privat

Gunilla Gomér anser att: "Bli uthängd i media kan liknas vid en modern stupstock"

Kommentera (98)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Gunilla Gomér var tidigare kristdemokratisk kommun- och regionpolitiker, innan hon i november 2014 gick över till SD.

Gomér har också varit ordförande för Ja till livet.

Jag har själv inte varit läsare på de sidorna som Julia Caesar varit aktiv, och kan inte minnas att jag läst några alster hon skrivit.

Hon har som erfaren journalist valt att skriva under pseudonym. Något hon måste ha tänk igenom noggrant, för- och nackdelar. Kan det vara så att yttrandefriheten som är upptagen i mänskliga rättigheter, inte fungerar i praktiken. I förtryckarländer används raffinerade metoder för att tysta samhällskritiker.

Vi i Sverige vill inte identifiera oss med dessa länder. Här används förfinade metoder. Är inte åsikterna i linje med de undersökande journalisternas uppdragsgivare så tas ingen hänsyn till önskan om anonymitet. Anses åsikterna hamna i linje med Sverigedemokraterna kan det bli konsekvenser: uteslutning ur facket, förlorat arbete och förlorade vänner, och social utfrysning.

Det är förskräckligt att någon behöver anse det nödvändigt att skriva under pseudonym, men jag kan förstå varför. För att hon verkligen skall kunna vara våga vara frimodig och säga det hon menar. Utan att linda in orden i en massa PK-sörja, som hon var tvungen att göra annars.

I stället för att bemöta det Julia Caesar skrivit, så försöker man misskreditera henne, och dra upp saker hon skrev för 20 år sedan.

Förutom att Expressen fick ett scoop, när hennes sanna identitet avslöjades, och hon hängdes ut i pressen, beskylldes hon även för hoten mot journalisterna som avslöjade henne.

Problemet är när Expressen är så inkonsekvent med att gå ut med namn och bild. Dömda förövare, våldtäktsmän och mördare, benämns som "man, 35 år" eller något liknande. Ofta tillsammans med en väl vald skuggbild. Vissa får vara anonyma, andra inte. Tydligen får man inte göra det valet själv.

Expressen menar att det inte är rätt att gömma sig bakom en pseudonym, för det hindrar möjligheten att bemöta argumenten på ett sakligt sätt. De menar att det var därför hon avslöjades. Men i själva verket var det en medveten handling att hänga ut Julia Caesar: man ville tysta hennes åsikter.

Expressen som tidigare hyllat den professionella journalisten Barbro Jöberger – då anställd på DN – valde att ta bort de positiva artiklarna från nätet, lagom till avslöjandet.

Även om kulturchef Karin Olsson anser det fel att skriva under pseudonym, bör inte en etablerad tidning som Expressen sänka sig till den nivån.

Många är de som fått betala ett högt pris för att gå ut i offentligheten med sina åsikter. Bli uthängd i media kan liknas vid en modern stupstock. Med syfte att tysta meningsmotståndarens åsikter. Och tidningen gör det för de anser att de har rätt till det. I demokratin Sverige.

Det värsta är när man skrämmer människor till tystnad, och lyckas med det.

Gunilla Gomér,
Sverigedemokrat

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (98)
Kopiera länk
Dela