Studentförbunden är eniga: "Sverige måste göra mer för flyktingarna"

- 07/09/2015, 14:55 -
Skribenterna menar att ingen väljer var i världen de ska födas.
1 av 3

Skribenterna menar att ingen väljer var i världen de ska födas.

TT / TT

Det är alla människors ansvar att hjälpa de som är på flykt menar de.
2 av 3

Det är alla människors ansvar att hjälpa de som är på flykt menar de.

Ap

Vår politik ska inte innebära lidande för andra tycker skribenterna.
3 av 3

Vår politik ska inte innebära lidande för andra tycker skribenterna.

Ap

Sex politiska studentförbund: "Det är Sveriges fel att barn dör i lastbilar och drunknar i havet"

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I dag är vi många som upprörs över den omänskliga behandlingen av människor som flyr över Medelhavet. Det är bristen på lagliga vägar som dödar våra medmänniskor.

Vi är alla individer som växer upp i antingen ett fredligt eller oroligt område. Vem som föds var avgörs helt av slumpen och det ger oss ingen rätt att sätta oss till doms över andra människors liv. Efter andra världskriget utvecklades rätten till asyl just för att människor alltid ska ha möjligheten att fly undan krig och förtryck. I tider av oro behövs asylrätten mer än någonsin.

Det är vår politik som leder till att flyktingar dör i lastbilar eller drunknar i Medelhavet. Ingen förälder sätter sina barn i en gummibåt om de inte bedömer havet som säkrare än marken de står på. Det är politik som gör att barn, unga och vuxna inte överlever när de flyr för sina liv. Det är ingen naturlag att människor dör på flykt. Lagliga vägar behöver upprättas nu.

Vi behöver en politik som tar ansvar för situationen. Fler länder i Europa måste ta sitt ansvar, men Sverige behöver också göra mer. Vi ska möta människor med möjligheter, inte murar. Regeringen kan öka flyktingkvoten och förbereda för humanitära visum. Vi behöver också ställa krav på att de andra EU-länderna lever upp till asylrätten. I Tjeckien och Ungern spärras människor in, märks på armarna med nummer och förs med tåg till överfulla flyktingläger. Detta strider mot de mänskliga rättigheterna och ger obehagliga associationer till ett annat Europa.

När vi kompromissar med de mänskliga rättigheterna leker vi med elden. Vilket samhälle och vilken värld vill vi skapa för framtiden? De senaste dagarnas engagemang visar vägen, men vi måste åtgärda anledningen till att människor väljer att fly i de osäkra båtarna. Att kunna söka asyl är en rättighet för alla människor. Människors liv står på spel – asylrätten måste fungera. Därför kräver vi följande:

Säkra och lagliga vägar in i Europa. Bedömning av asylskäl ska göras av myndigheter, inte av flygbolagens receptionister. Transportörsansvaret ska därför avskaffas.

Höj flyktingkvoten. Sverige tar idag emot 1900 av de mest utsatta flyktingarna som fortfarande befinner sig i konfliktens närområde. Denna kvot bör omedelbart höjas.

Sluta tillämpa Dublinförordningen. Tyskland har beslutat att sluta tillämpa Dublinförordningen, och slutat skicka tillbaka flyktingar till länder som Ungern och Grekland. Även Sverige bör upphöra med dessa utvisningar.

Vi företräder studentförbund från olika traditioner och ideologier. Vi är inte överens om hur samhället ska se ut. Men under den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget är vi överens om att vi tillsammans måste ta vårt medmänskliga ansvar och stå upp för en human flyktingpolitik.

Alfred Askeljung, förbundsordförande Centerstudenter
Benjamin Dousa, riksordförande Moderata Studenter
Elin Hylander, språkrör Gröna studenter
Elin Ylvasdotter, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet
Hanna Håkansson, riksordförande Liberala Studenter
Mårten Espmarker, språkrör Gröna studenter
Sandra Lindquist, förbundsordförande Vänsterns studentförbund