Skribenterna menar att ingen väljer var i världen de ska födas.
1 av 3
Skribenterna menar att ingen väljer var i världen de ska födas. - Foto: TT / TT
Det är alla människors ansvar att hjälpa de som är på flykt menar de.
2 av 3
Det är alla människors ansvar att hjälpa de som är på flykt menar de. - Foto: Ap
Vår politik ska inte innebära lidande för andra tycker skribenterna.
3 av 3
Vår politik ska inte innebära lidande för andra tycker skribenterna. - Foto: Ap

Studentförbunden är eniga: "Sverige måste göra mer för flyktingarna"

Sex politiska studentförbund: "Det är Sveriges fel att barn dör i lastbilar och drunknar i havet"


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenterna

Alfred Askeljung är förbundsordförande i Centerstudenter.

Följ honom på Twitter: @alfredaskeljung

Benjamin Dousa är riksordförande i Moderata Studenter.

Följ honom på Twitter: @BenjaminDousa

Elin Hylander är språkrör i Gröna studenter.

Följ henne på Twitter: @ElinHylander

Elin Ylvasdotter är förbundsordförande i Socialdemokratiska studentförbundet.

Följ henne på Twitter: @ylvasdotter

Hanna Håkansson är riksordförande i Liberala Studenter.

Följ henne på Twitter: @tanthannah

Mårten Espmarker är språkrör i Gröna studenter.

Sandra Lindquist är förbundsordförande i Vänsterns studentförbund.

I dag är vi många som upprörs över den omänskliga behandlingen av människor som flyr över Medelhavet. Det är bristen på lagliga vägar som dödar våra medmänniskor.

Vi är alla individer som växer upp i antingen ett fredligt eller oroligt område. Vem som föds var avgörs helt av slumpen och det ger oss ingen rätt att sätta oss till doms över andra människors liv. Efter andra världskriget utvecklades rätten till asyl just för att människor alltid ska ha möjligheten att fly undan krig och förtryck. I tider av oro behövs asylrätten mer än någonsin.

Det är vår politik som leder till att flyktingar dör i lastbilar eller drunknar i Medelhavet. Ingen förälder sätter sina barn i en gummibåt om de inte bedömer havet som säkrare än marken de står på. Det är politik som gör att barn, unga och vuxna inte överlever när de flyr för sina liv. Det är ingen naturlag att människor dör på flykt. Lagliga vägar behöver upprättas nu.

Vi behöver en politik som tar ansvar för situationen. Fler länder i Europa måste ta sitt ansvar, men Sverige behöver också göra mer. Vi ska möta människor med möjligheter, inte murar. Regeringen kan öka flyktingkvoten och förbereda för humanitära visum. Vi behöver också ställa krav på att de andra EU-länderna lever upp till asylrätten. I Tjeckien och Ungern spärras människor in, märks på armarna med nummer och förs med tåg till överfulla flyktingläger. Detta strider mot de mänskliga rättigheterna och ger obehagliga associationer till ett annat Europa.

När vi kompromissar med de mänskliga rättigheterna leker vi med elden. Vilket samhälle och vilken värld vill vi skapa för framtiden? De senaste dagarnas engagemang visar vägen, men vi måste åtgärda anledningen till att människor väljer att fly i de osäkra båtarna. Att kunna söka asyl är en rättighet för alla människor. Människors liv står på spel – asylrätten måste fungera. Därför kräver vi följande:

Säkra och lagliga vägar in i Europa. Bedömning av asylskäl ska göras av myndigheter, inte av flygbolagens receptionister. Transportörsansvaret ska därför avskaffas.

Höj flyktingkvoten. Sverige tar idag emot 1900 av de mest utsatta flyktingarna som fortfarande befinner sig i konfliktens närområde. Denna kvot bör omedelbart höjas.

Sluta tillämpa Dublinförordningen. Tyskland har beslutat att sluta tillämpa Dublinförordningen, och slutat skicka tillbaka flyktingar till länder som Ungern och Grekland. Även Sverige bör upphöra med dessa utvisningar.

Vi företräder studentförbund från olika traditioner och ideologier. Vi är inte överens om hur samhället ska se ut. Men under den värsta flyktingkrisen sedan andra världskriget är vi överens om att vi tillsammans måste ta vårt medmänskliga ansvar och stå upp för en human flyktingpolitik.

Alfred Askeljung, förbundsordförande Centerstudenter
Benjamin Dousa, riksordförande Moderata Studenter
Elin Hylander, språkrör Gröna studenter
Elin Ylvasdotter, förbundsordförande Socialdemokratiska studentförbundet
Hanna Håkansson, riksordförande Liberala Studenter
Mårten Espmarker, språkrör Gröna studenter
Sandra Lindquist, förbundsordförande Vänsterns studentförbund

/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.