Mukhtar Bulaale vill sätta större press på EU-länderna.
1 av 3
Mukhtar Bulaale vill sätta större press på EU-länderna. - Foto: Privat / TT
Det är alla länders ansvar att hjälpa flyktingarna menar han.
2 av 3
Det är alla länders ansvar att hjälpa flyktingarna menar han. - Foto: Ap
Mukhtar Bulaale är statsvetare och arbetar just nu med ensamkommande flyktingbarn i Göteborg.
3 av 3
Mukhtar Bulaale är statsvetare och arbetar just nu med ensamkommande flyktingbarn i Göteborg. - Foto: Privat

Det kan inte bara vara Sveriges ansvar att ta emot flyktingar

Mukhtar Bulaale​: "Vi bör öka andelen kvotflyktingar till de enskilda EU-länderna".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Mukhtar Bulaale är statsvetare och arbetar just nu med ensamkommande flyktingbarn i Göteborg.

I dag ser vi bilder på döda barn som spolas upp på Medelhavets stränder, samtidigt som länder bygger barriärer och sätter upp stängsel för att stänga ute dem som flyr för sina liv. Utkommenderade poliser som piskar desperata flyktingar (i till exempel Frankrike, Grekland och Makedonien) väcker obehagliga minnen från Europas 1900-talshistoria. Mänsklig nöd bemöts med ytterligare kränkningar av mänskliga rättigheter, inklusive den rätt som FN-deklarationen ger flyktingar att "i andra länder söka och åtnjuta asyl från förföljelse".

Detta är inget annat än en skam för vår tid.

Det är lättare att vända bort blicken och tiga, än att ta ställning och ansvar när en katastrof ter sig alltför stor, alltför obegriplig, och alltför ohanterlig. Men att blunda för bilden på den treårige Alan, som flöt iland livlös på den turkiska kusten efter att i hela sitt korta liv aldrig upplevt fred, är inte förenligt med en moralisk hållning. Att man inte kan göra allt innebär inte att man är fri att göra ingenting.

Jag är stolt över att Sverige kunnat hjälpa så många människor på flykt, och att vi fortsätter göra det. Men insatserna tar inte slut med själva mottagandet.

I mitt jobb med ensamkommande flyktingbarn ser jag många barn som har varit med om traumatiska händelser, men som ändå vill bygga upp och börja om livet här i Sverige. De flesta vill lära sig svenska så fort som möjligt.

Det är av stor vikt att alla som vill stanna här också snabbt kan integreras, oavsett hur många de är. Det handlar om att människor ska kunna gå från att vara offer till att vara aktörer, från att vara mottagare av hjälp till att ge produktiva bidrag till sitt nya samhälle. I nuläget är flyktingmottagandet förvisso en utmaning, men rätt hanterat kan det vara en tillgång för vårt land.

Men flyktingmottagandet kan inte fortsätta att vara en angelägenhet för ett fåtal länder, som Sverige och Tyskland. Det borde vara självklart för fler av Europas länder att hjälpa till. Vi kommer att bevittna större tragedier om man inte agerar nu och öppnar nya säkrare vägar till Europa. Man bör öka andelen kvotflyktingar till de enskilda EU-länderna, och man bör i dessa länder erbjuda åtminstone tillfälliga uppehållstillstånd (Sverige erbjuder permanenta uppehållstillstånd för syriska flyktingar).

Fler människor måste kunna få komma till Europa för att söka en fristad, och det kan bara ske om andra EU-länder ökar sitt mottagande. Det kan inte vara en sak enbart för Sverige och Tyskland att axla det moraliska och praktiska ansvaret för efterkrigstidens värsta flyktingkatastrof. Rättvisan fordrar en rimlig fördelning av såväl plikter som rättigheter.

Mukhtar Bulaale

/
/
/
/
/
/
/
Relaterat
Håller du med?
Tack för din röst!
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.