Stockholm

Det är dags att börja ta oss bisexuella på allvar

Maria Niemi är trött på diskrimineringen mot bisexuella.
1 av 3
Maria Niemi är trött på diskrimineringen mot bisexuella. Foto: Privat / TT
Hon vill att bisexuella ska erkännas som personer som förälskar sig i mer än bara ett kön.
2 av 3
Hon vill att bisexuella ska erkännas som personer som förälskar sig i mer än bara ett kön. Foto: TT
Maria Niemi är VD för Hyvää Kommunikation och bisexuell​.
3 av 3
Maria Niemi är VD för Hyvää Kommunikation och bisexuell​. Foto: Privat

Maria Niemi: "Ingen skulle påstå att en hetero inte kan vara säker på sin läggning bara för att hen inte legat med någon av annat kön".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Maria Niemi är VD för Hyvää Kommunikation och bisexuell.

Vad tänker du på när du hör ordet bisexuell? Ser du en förebild framför dig eller snarare en fördom? Tyvärr verkar det senare allt för ofta vara fallet. Och det får bisexuella att stanna i garderoben.

Det är dags att börja ta bisexualitet på allvar. Vi bisexuella har ledsnat på att att bli osynliggjorda och ignoreras. Vi har ledsnat på att höra att vi går igenom en fas, att vi måste välja sida, att vi är förvirrade, översexuella eller att vi ljuger för oss själva. Vi är bara personer som blir förälskade i eller attraheras av personer oavsett kön. Låt oss vara det.

Vår läggning ifrågasätts till och med utifrån vår praktik. Ingen skulle påstå att en hetero inte kan vara säker på sin läggning bara för att hen inte legat med någon av annat kön. Men det verkar vara okej att påstå till en bisexuell.

Alla dessa fördomar är vardag för oss, och det är därför många av oss väljer att stanna i garderoben. Amerikanska undersökningar har visat att endast 30 procent av alla bisexuella är öppna med sin läggning, till skillnad från 70 procent av alla homosexuella. Jag har själv varit där. Jag har valt att inte nämna att jag varit ihop med tjejer tidigare. I flatkretsar har jag låtit bli att prata om mina tidigare pojkvänner. Jag har gjort det för att jag varit rädd för att bli sedd som den konstiga, opålitliga, förvirrade. Egenskaper som så ofta kopplas ihop med bisexualitet utan att ha någon bäring i fakta. Det handlar bara om rena fördomar.

Ett problem är att vi har få öppna förebilder. Och kända personer som är öppet bisexuella osynliggörs. Media har nämligen en tendens att porträttera dem som antingen homosexuella eller heterosexuella. Här har vi exempel som "gay-ikonerna" Freddie Mercury och David Bowie, men också Eleanor Roosevelt som var gift med Franklin Delano Roosevelt i 40 år.

Varför är det här ett problem? Måste bisexuella "skylta med sin läggning" har jag ibland fått höra. Men bisexuella mår lika dåligt som homosexuella av att stanna inne i garderoben. Unga bisexuella kvinnor uppvisar störst ohälsa jämfört med såväl homosexuella som heterosexuella, visade rapporten "Hälsa på lika villkor" från Folkhälsomyndigheten i fjol. De unga bisexuella kvinnorna har minst tillit till andra människor, upplever mest våld och har mest självdestruktiva beteenden så som självmordstankar och självmordsförsök.

Det som behövs är att människor börjar erkänna bisexualitet som en läggning bland alla andra. Sluta anta att en person som lever med någon av annat kön är heterosexuell. Sluta påstå att en person som blivit ihop med någon av annat kön än de vanligen brukar falla för har "bytt läggning" eller "ljugit för sig själv hela tiden". Börja respektera bisexualitet som en faktisk läggning som en människa kan ha och glädjas av hela livet, oavsett vem personen väljer att vara i relation med. Och media: Börja synliggöra bisexuella kändisar. Då kanske åtminstone varannan bisexuell vågar komma ut ur garderoben.

Maria Niemi,
VD Hyvää Kommunikation och bisexuell

Håller du med?
Tack för din röst!

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.

Notifieringar från din stad

Slå på notifieringar för din stad för att få de senaste Blåljus-nyheterna från Nyheter24.