Eric Styffe donerade benmärg till en behövande person.
1 av 3
Eric Styffe donerade benmärg till en behövande person. - Foto: Privat
Han kom i kontakt med personen via Tobias registret.
2 av 3
Han kom i kontakt med personen via Tobias registret. - Foto: TT
En vecka efter ingreppet var Eric Styffe återställd, men kommer leva med vetskapen att han potentiellt har räddat ett liv.
3 av 3
En vecka efter ingreppet var Eric Styffe återställd, men kommer leva med vetskapen att han potentiellt har räddat ett liv. - Foto: TT

Mitt liv fick ny mening när jag donerade till en främling

Eric Styffe: "Dagen efter operationen skrevs jag ut, veckan ut var jag tjänstledig och för resten av mitt liv lever jag med vetskapen om att jag förmodligen räddat en annan människas liv".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Eric Styffe har nyligen genomgått en benmärgsdonation via Tobias Registret.

Om Tobias Registret

Är du mellan 18 och 59 år samt fullt frisk kan också anmäla dig på www.tobiasregistret.se.

Den första provtagningen sker genom saliv och skulle du vara en matchning är det inget krav på att donera.

Det är helt gratis att registrera sig upp till och med 40 års ålder. Vid en donation står Tobias registret för alla utlägg och eventuell förlorad arbetsinkomst.

För ett år sedan anmälde jag mig till Tobias Registret. Det är ett svenskt register för att människor med exempelvis leukemi ska kunna hitta en frisk donator med samma vävnadstyp. Att ha matchande vävnadstyp är extremt ovanligt och registret kom till efter att Tobias, 17 år, dog trots ett intensivt sökande över hela världen efter någon med samma typ.

För några månader sedan fick jag ett brev där det framgick att jag kunde vara en potentiell givare till någon som behövde benmärg. Efter ytterligare kontroller visade det sig att jag helt riktigt var en bra matchning till den person som nu var sjuk. Det fanns då möjligheten att välja mellan två sorters donation, antingen genom hormonbehandling som driver ut benmärgen i blodet eller genom operation där man tar benmärgen ur höftbenet.

Jag valde operation. Efter många fler kontroller, blodprover och autologa blodgivningar så fick jag genomgå operationen på Sahlgrenska Universitetssjukhuset i Göteborg. Dagen efter skrevs jag ut, veckan ut var jag tjänstledig och för resten av mitt liv lever jag med vetskapen om att jag förmodligen räddat en annan människas liv.

Under återhämtningstiden efter operationen var jag stel och behövde hjälp av min flickvän för att knyta skorna. Jag hade däremot inte ont och behövde inte ta en enda värktablett utöver de som gavs i förberedande syfte precis innan operationen.

Jag förstår självklart att många tvekar till att lägga ner tid och eventuell smärta på att donera benmärg, men jag kan lova att det är något som man inte ångrar. Det är lätt att underskatta den egna glädjen i altruistiska handlingar.

Kring operationen fick jag många frågor kring varför jag gjorde det. Just uppmärksamheten skulle nästan kunna vara skäl nog till att göra det. Jag har fått trevligt bemötande och värmande kommentarer från i stort sett alla jag möter. Den verkliga orsaken är dock glädjen i att kunna rädda någons liv. Det är en helt fantastisk känsla som fått mig gråta flera gånger efter operationen. Det har gett mitt eget liv en större mening än tidigare.

Tveka inte, för du kan också rädda liv. Och hjälp gärna till att sprida ordet!

Eric Styffe,
Benmärgsdonator

/
/
/
/
/
Liv
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.