Måndag 3 Okt
Stockholm

Hatet måste få ett slut – på söndag visar vi kärlek och gemenskap

1 av 4
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Robin Mashallah: Hat kan aldrig bemötas med mer hat. Vi är många som sätter öppenhet främsta rummet, vilket syns bland de 200 000 personer som skrivit under på en tyst minut för offren i Trollhättan på söndag klockan 14.00.

Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Robin Mashallah är Trollhättebo och startade evenemanget Tyst minut i hela Sverige för offren i Trollhättan, som över 200 000 personer har tackat ja till. Han jobbar som region- och kampanjombudsman i Stockholms läns SSU-distrikt.

Det omöjliga har hänt. En tragedi har drabbat Sverige och min fina hemstad Trollhättan. Det gör så ont i hjärtat att se och läsa om det hatbrott som har riktats mot oskyldiga människor på Kronan i stadsdelen Kronogården. En ensam ung man utklädd med mask och vapen tar sig in bland elever, lärare och andra vuxna på skolan i syfte att skada och döda. Ingen kunde väl tro att en så trygg plats skulle bli plattform för den typen av idioti.

Det är fullkomligt bisarrt hur en gärningsman kan finna modet till ett så fullständigt vedervärdigt terrordåd. Två personer har redan fallit offer och ytterligare två kämpar fortfarande för sina liv. Nu får det vara nog. Det är dags att samla Sverige kring den solidaritet, medmänsklighet och kärlek som vi så många delar just nu.

Jag kommer från Trollhättan och har bott där i nästan hela mitt liv, vilket också betyder att både min familj, vänner och jag själv är direkt berörda av tragedin. Trollhättan är en vacker stad med stora möjligheter att som barn och ungdom förverkliga sina idéer i alltifrån idrott och friluftsliv till musik och kultur. Därför känns det extra jobbigt att Kronogården, som tidigare haft problem med kriminalitet och bilbränder, nu istället blir utsatt för den normaliserade rasismen.

Trollhättans stad har gjort stora satsningar på att göra områden attraktivt att bo och leva i. Den nybyggda skolan Kronan har blivit ett centrum för mångkulturella sammankomster där människor i alla åldrar möts för att ha roligt tillsammans. Där finns förutom skola även bibliotek, café och en matsal som ofta har aktiviteter på kvällstid. Nu riskerar istället Kronan att bli en symbol för den hatiska och rasistiska våg som dragit in över Sverige.

Vi som i dag känner sorg och förtvivlan borde därför vända utvecklingen och låta Kronan bli en symbol för vår gemensamma kärlek och antirasistiska engagemang.

Under tuffa tider som den här vill vi självklart avreagera oss, men det får aldrig bli genom hat och rasism. I samband med Utöya-attacken i Norge den 22 juli 2012 visade det norska folket att kärlek och gemenskap kan samla en hel nation. Sverige borde göra detsamma.

Hat kan aldrig bemötas med mer hat. Rasism kan aldrig bemötas med mer rasism. Vi är många människor som sätter öppenhet och solidaritet i främsta rummet, vilket syns bland de cirka 200 000 personer som skrivit under på en tyst minut för offren i Trollhättan på söndag klockan 14.00. Jag blir alldeles varm i hjärtat av att se den medmänsklighet som råder. Låt sorgen vi så många känner bli en samlad kraft för Sverige!

Robin Mashallah

Ska du ha en tyst minut på söndag?
Tack för din röst!
Kommentera (3)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.