1 av 4
- Foto: TT/TT
2 av 4
- Foto: TT/TT
3 av 4
- Foto: TT NYHETSBYRÅN
4 av 4
- Foto: Privat

Hatet måste få ett slut – på söndag visar vi kärlek och gemenskap

Robin Mashallah: Hat kan aldrig bemötas med mer hat. Vi är många som sätter öppenhet främsta rummet, vilket syns bland de 200 000 personer som skrivit under på en tyst minut för offren i Trollhättan på söndag klockan 14.00.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Robin Mashallah är Trollhättebo och startade evenemanget Tyst minut i hela Sverige för offren i Trollhättan, som över 200 000 personer har tackat ja till. Han jobbar som region- och kampanjombudsman i Stockholms läns SSU-distrikt.

Det omöjliga har hänt. En tragedi har drabbat Sverige och min fina hemstad Trollhättan. Det gör så ont i hjärtat att se och läsa om det hatbrott som har riktats mot oskyldiga människor på Kronan i stadsdelen Kronogården. En ensam ung man utklädd med mask och vapen tar sig in bland elever, lärare och andra vuxna på skolan i syfte att skada och döda. Ingen kunde väl tro att en så trygg plats skulle bli plattform för den typen av idioti.

Det är fullkomligt bisarrt hur en gärningsman kan finna modet till ett så fullständigt vedervärdigt terrordåd. Två personer har redan fallit offer och ytterligare två kämpar fortfarande för sina liv. Nu får det vara nog. Det är dags att samla Sverige kring den solidaritet, medmänsklighet och kärlek som vi så många delar just nu.

Jag kommer från Trollhättan och har bott där i nästan hela mitt liv, vilket också betyder att både min familj, vänner och jag själv är direkt berörda av tragedin. Trollhättan är en vacker stad med stora möjligheter att som barn och ungdom förverkliga sina idéer i alltifrån idrott och friluftsliv till musik och kultur. Därför känns det extra jobbigt att Kronogården, som tidigare haft problem med kriminalitet och bilbränder, nu istället blir utsatt för den normaliserade rasismen.

Trollhättans stad har gjort stora satsningar på att göra områden attraktivt att bo och leva i. Den nybyggda skolan Kronan har blivit ett centrum för mångkulturella sammankomster där människor i alla åldrar möts för att ha roligt tillsammans. Där finns förutom skola även bibliotek, café och en matsal som ofta har aktiviteter på kvällstid. Nu riskerar istället Kronan att bli en symbol för den hatiska och rasistiska våg som dragit in över Sverige.

Vi som i dag känner sorg och förtvivlan borde därför vända utvecklingen och låta Kronan bli en symbol för vår gemensamma kärlek och antirasistiska engagemang.

Under tuffa tider som den här vill vi självklart avreagera oss, men det får aldrig bli genom hat och rasism. I samband med Utöya-attacken i Norge den 22 juli 2012 visade det norska folket att kärlek och gemenskap kan samla en hel nation. Sverige borde göra detsamma.

Hat kan aldrig bemötas med mer hat. Rasism kan aldrig bemötas med mer rasism. Vi är många människor som sätter öppenhet och solidaritet i främsta rummet, vilket syns bland de cirka 200 000 personer som skrivit under på en tyst minut för offren i Trollhättan på söndag klockan 14.00. Jag blir alldeles varm i hjärtat av att se den medmänsklighet som råder. Låt sorgen vi så många känner bli en samlad kraft för Sverige!

Robin Mashallah

/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Ska du ha en tyst minut på söndag?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.