Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Evah Åberg: Varför är det dåligt att "kasta som en tjej"?

- 28/10/2015, 08:49 -

Privat

Evah Åberg: Kvinnor är inte svagare än män. Kvinnor är inte sämre än män. Kvinnor kör inte bil sämre än män. Kvinnor kastar inte sämre än män. Det sitter inte i könet.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

"Du kastar som en tjej!"

"Haha, du fick kärringstopp!"

"Slog du i kärringnerven eller?"

"Du gråter som en liten flicka!"

"Du kör som en kärring!

Detta är bara några få meningar där kvinnor blir nedvärderade och anses vara sämre än män. Hur kommer det sig att kvinnor anses vara sämre på att köra bil, att det bara är de som får motorstopp? Hur kommer det sig att "kasta som en tjej" har blivit något dåligt – och hur ser egentligen ett manligt och ett kvinnligt kast ut?

Det finns män som kastar dåligt, det finns kvinnor som kastar dåligt. Det finns män som kör bil dåligt, det finns kvinnor som kör bil dåligt. Om man skulle använda ordet "man" istället så skulle det ge makt och status. "Du kör som en man" skulle aldrig bli lika negativt menat som att köra som en kvinna.

Detta med kärringnerven och att gråta som en liten flicka. Kommer det av att kvinnan "ska" vara känsligare och svagare än mannen både psykiskt och fysiskt? Män har ju också känslor och kan gråta och det ska de ha rätt att göra. Män har också en smärtgräns och kan få ont, likväl som kvinnor kan få det. Att ha och visa känslor ska inte vara könsbestämt.

Kvinnor är inte svagare än män. Kvinnor är inte sämre än män. Kvinnor kör inte bil sämre än män. Kvinnor kastar inte sämre än män. Det är helt individuellt hur man kör bil, hur man kastar och hur man är som person och det sitter inte i könet. Det är något vi måste lära oss och faktiskt sluta upp med att trycka ned kvinnan hela tiden.

Evah Åberg