Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Stefan Löfven, varför sa du inget efter IKEA-morden?

- 27/10/2015, 23:35
Alexzander Jönsson hade velat se samma reaktion efter IKEA-morden som efter Trollhättan-morden från Stefan Löfven
1 av 3

Alexzander Jönsson hade velat se samma reaktion efter IKEA-morden som efter Trollhättan-morden från Stefan Löfven

Privat/TT

Alexzander Jönsson
2 av 3

Alexzander Jönsson

Privat

Stefan Löfven i Trollhättan
3 av 3

Stefan Löfven i Trollhättan

TT

Alexzander Jönsson: Om ni ska fördöma en avskyvärd handling, välj inte bort en handling, för att sedan gå först i ledet i fördömandet av en annan för att vinna billiga politiska poäng.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Vid 16-tiden i torsdags satt jag och läste nyhetsrubriker, vilket jag brukar göra flera gånger om dagen, och möttes av rubriker om en skolmassaker. I min tankegång gick det inte för sig att något av denna grovhet skulle kunna hända i Sverige. Attentatet som kostade Ahmed, 15, och Lavin, 20, livet. En annan persons liv avslutades också den här dagen, gärningsmannen Anton, 21. Lavin, som offrade sitt liv för att rädda andra ska hyllas för det här osjälviska dådet. Men ett frö av en tanke planterades av den efterföljande debatten och står nu i blom.

För ungefär två och en halv månad sedan skedde ett annat lika avskyvärt mord, de inte lika omtalade IKEA-morden, som också det kostade två personer livet. Men vad skiljer dessa morden åt? Städerna var olika, platserna där morden utfördes, i det ena var det två extra personer som blev skadade, samt att gärningsmannen avled. Däremot har morden i Trollhättan blivit omtalade av de flesta, medan många inte ens har uttalat sig om det första mordet. Däribland vår statsminister Stefan Löfven, som ganska snart ställde in planerade saker för att åka till Trollhättan (inget fel i det, då det är precis vad en statsminister bör göra).

Men var är det jag vill komma med detta? Jo, var befann sig vår statsminister då IKEA-mordet hade utförts och två personer hade blivit mördade. Jo, han befann sig i Västerås, men han tog inte ens 10 minuter av sitt troligen fullsmockade schema för att ens uttala sig om mordet, som hade skett i samma stad han befann sig i. Var är jämställdheten i detta agerande? Vid två tillfällen har två oskyldiga personer berövats sina liv, en av de få saker man aldrig någonsin kan få tillbaka.

Andra har i Facebookinlägg sagt att det som skedde i Trollhättan är det värsta brott som har skett i Sverige sedan 1940-talet, till er som anser detta, ber jag att förbättra era historiekunskaper. Ni kan börja att läsa om Hurvamorden 1952, då nio personer blev mördade i skånska Hurva och Kvärlöv.

Det näst sista jag vill komma med är en uppmaning till framför allt alla politiker (och även andra) som vill bli tagna seriöst. Om ni ska fördöma en avskyvärd handling, välj inte bort en handling, för att sedan gå först i ledet i fördömandet av en annan för att vinna billiga politiska poäng. Tyvärr så är den enda politiska ledande figuren som har uttalat sig som båda morden Sverigedemokraternas Jimmie Åkesson. Det är skamligt att de andra ledande politikerna inte uttalat sig om båda dessa avskyvärda handlingar.

Jag hade tänkt avsluta med en liten textrad jag komponerat: Vare sig det är en kvinna vid namn Karin eller en man vid namn Hassan som är offer, eller om våldsutföraren är en kvinna vid namn Jamila eller en man vid namn Olle. Alla människor är vid födseln lika mycket värda, och det är enbart dina handlingar som avgör om du är god eller ond – inte om du är "svensk" eller inte, vilken din sexuella läggning är, vilken politisk färg du har, eller vilken typ av musik och film du gillar.

Alexzander Jönsson