Linda Bohlin skriver om att vi måste göra något åt näthatet.
1 av 3
Linda Bohlin skriver om att vi måste göra något åt näthatet. - Foto: Privat
Övervakningsbilder visar Anton Lundin Pettersson.
2 av 3
Övervakningsbilder visar Anton Lundin Pettersson. - Foto: Polisen
Linda Bohlin
3 av 3
Linda Bohlin - Foto: Privat

Trollhättan var droppen – vi måste agera mot näthatet nu

Linda Bohlin: Vi kan sörja Lavin och alla andra offer för näthat offentligt eller så kan vi börja med att ta ett eget ansvar och börja rannsaka oss själva. Alla förändringar börjar med oss själva.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Linda Bohlin är juristchef på Juristpunkten och specialist på bevisvärde inom sociala medier.

Den största svenska nyheten på länge och det som satte Trollhättan på kartan har precis börjat lägga sig. En tragedi som av statsminister Stefan Löfven beskrevs som något av det värsta i svensk historia. En tillsynes ordinär ung man gick in på en skola och dödade två jämnåriga.

Alla var i chock och kunde inte förstå Anton Lundin Petterssons handlingar eller hitta en orsak som drivit honom till detta. Inom kort framgick det dock att Anton via olika sociala medier och forum på nätet kommit i kontakt med främlingsfientliga näthatare som spytt ut åsikter och hetsat fram de fruktansvärda handlingar som tog flera liv och mentalt skakade om hela Sverige.

För ett par år sedan åtalades och fälldes två flickor i gymnasieåldern för att ha grovt förtalat ett femtiotal personer på det sociala mediet Instagram. De dömdes och fick även betala 570 000 kr i skadestånd. Under samma period som målet togs upp i hovrätten så hade ett nytt liknande konto startats på Instagram med flera tusen följare.

Inom samma tidsram som Instagram-målet så åtalades den så kallade Kumlamannen för att ha sexuellt utpressat unga flickor på nätet genom att framtvinga sexuella handlingar, sexuell posering. Hets och hat som fick en 13 årig flicka att ta sitt eget liv i förtvivlan.

Nu senast så hamnade den nya appen Jodel i blåsväder efter att hot uttalats mot personal och elever på Lunds universitet, uttalanden som fick skolan att stänga ner i rädsla för attentat.

När bloggerskan Blondinbella skrev om att hon ansåg att det var fel att medborgare i finska städer hindrade och hetsade flyktingar möttes hon av dödshot. Hon skrev själv att det kom som en chock, och att hon aldrig varit med om den nivån av näthat tidigare.

Näthatet har aldrig varit så stort och det finns på alla nivåer, på alla sociala medier, forum och bloggar. Det utövas av alla från respekterade advokater och andra personer i höga positioner, till unga som inte förstår konsekvenser av sitt handlade.

Trots massiva insatser i skolor i form av undervisning, informationskampanjer och en allmänbildning i vardagen om att handlingar får konsekvenser, har näthatet fortsatt att öka. När tar det stopp? Och vad behöver hända för att Sverige ska öppna ögonen och agera?

Två tjejer förstörde livet för sina klasskamrater, ett barn begick självmord och två unga män mördades för detta hat. Och dessa handlingar är bara toppen på isberget, det som nådde en nivå av nyhetsvärde. Alla andra som fått sina liv förstörda, uthängda för sina familjer, vänner och världen, förtalade för arbetskamrater och studiekamrater – vad ska hända med dessa?

Hat föder hat och det har tidigare skrivits att yngre barn tidigt borde få undervisning om ansvar och konsekvens på internet. Många har tagit det på allvar, men alla behöver agera tillsammans om det ska få effekt. Det gäller att det finns en enad front mellan skolor, myndigheter och föräldrar i dessa frågor och en nolltolerans på samtliga platser för näthat.

Polisen behöver få ökade resurser att utreda den här typen av brott så att fler kan ställas till svar och på så sätt avskräcka andra från handling. Orsaken till att folk vågar handla är att konsekvenserna känns avlägsna, otroliga och orealistiska. Internet är fortfarande internet för många och den verkliga världen är något helt annat.

Vi kan sörja Lavin och alla andra offer för näthat offentligt eller så kan vi börja med att ta ett eget ansvar och börja rannsaka oss själva. Alla förändringar börjar med oss själva.

Linda Bohlin

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.