​Hej Skolverket, eller vem det nu är som bestämmer reglerna i skolan

- 05/11/2015, 16:45 -
Linn Furudal skriver brev till Skolverket.
1 av 3

Linn Furudal skriver brev till Skolverket.

Linn Furudal/TT

Linn Furudal.
2 av 3

Linn Furudal.

Linn Furudal

En femteklassare i Delaware, USA.
3 av 3

En femteklassare i Delaware, USA.

TT

Linn Furudal: Hur i hela jävla helvete tänkte ni? Jag bara undrar. Nästa gång ni ändrar betygssystemet, försök att tänka på oss som faktiskt drabbas av det. Ni drabbas också i slutändan.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Hej Skolverket, eller vem det nu är som bestämmer reglerna i skolan.

Idag fick min klass tillbaka sina matteprov (som man för övrigt alltid har ångest över) och mer än hälften av oss fick F, alltså IG. Måste tillägga att vi är 32 personer i vår klass.

Vissa av oss förtjänade ett F, de som inte anstränger sig och som pratar bort mattelektionen, absolut. Sen har vi de som gör allt de kan. De som går på handledning efter skolan, som sitter hemma större delen av sin fritid för att iallafall få ett E, de som går på mattestödet på lördagsmorgnar, de som verkligen vill klara av kursen (Matte 2b).

Och jag bara undrar, är vi dumma i huvudet eller ointelligenta på något sätt? Är vi inkompetenta idioter som faktiskt inte fattar någonting? Nej. Sorry hörrni. VI gör allt vi orkar för att få ett ynka litet E. Vet ni hur svårt det är?

Vet ni hur lite fritid vi har, och hur lite energi vi kan lägga på andra kurser? Antagligen inte. För ni som bestämmer är inte elever. Ni sitter inte i skolbänken. Ni går inte igenom den psykiska påfrestningen.

Ni ändrade läroplanen och gjorde mattekursen svårare för oss. Och på det la ni ett nytt betygssystem som är så orättvist, och som alla lärare tolkar olika. Hur hade ni tänkt att vi skulle bli studiemotiverade och kunna lyckas?

Hur i hela jävla helvete tänkte ni? Jag bara undrar. Nästa gång ni ändrar betygssystemet, försök att tänka på oss som faktiskt drabbas av det. Ni drabbas också i slutändan. Ser ni inte kedjereaktionen? Vi får sämre betyg ju mer vi pluggar, då slutar man plugga och får istället inga betyg alls, vad får vi då för utbildning? Ingen. Vad är det för välfärdssamhälle? Om Sveriges framtid, alltså vi ungdomar, inte har någon utbildning på grund utav er?

God natt Sverige.

Linn Furudal

Hade/har du bra betyg i skolan?