John Karlsson är trött på sexismen inom gamingvärlden.
1 av 3
John Karlsson är trött på sexismen inom gamingvärlden. - Foto: Privat/TT
John Karlsson.
2 av 3
John Karlsson. - Foto: Privat
En gamer.
3 av 3
En gamer. - Foto: TT

Sexismen är gamingvärldens farligaste virus

John Karlsson: Nedlåtande kommentarer som att ”skicka en nakenbild om jag vinner”, ”gå och gör en macka åt mig” eller ”du hör hemma i köket” florerar ständigt i chattflödet när kvinnor spelar mot gamers av det manliga könet.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

John Karlsson är 27 år. Han arbetar som frilansjournalist och är bosatt i Paris.

Han är utbildad vid Södertörns Högskola och Journalisthögskolan i Stockholm, och har en kandidatexamen i medie- och kommunikationsvetenskap.

E-sport har utvecklats till en miljardindustri de senaste åren. Professionella gamers tjänar miljoner likt sportatleter – och lever extravaganta liv. Fast än gamingkulturen växt fram och utvecklats med stormsteg så är genusdebatten och jämställdhetsfrågan i e-sportssfären allt annat än utvecklad, snarare bakåtsträvande sexistisk.

Det är en brist på kvinnliga gamers i den absoluta toppen av professionella e-sportsutövare. Att det beror på den sexistiska näthatskulturen inom spelvärlden är ingen högoddsare. Att spelföretagen utvecklar spel där hjältarna är manliga mäktiga män med vapen, medan kvinnorna framställs som sexualiserade offer eller soldater i minimala kläder kan heller knappast ses som en progressiv utveckling.

Till och med inom den professionella e-sportscenen förekommer anklagelser om sexism där gamergate-kontroversen från förra året irriterar på näthinnan. I augusti 2014 tog den sin början och framstående kvinnor inom spelvärlden fick motta trakasserier, våldtäkts- och dödshot. Spelutvecklaren Zoe Quinn och kulturkritikern Anita Sarkeesian blev så pass utsatta att de var tvungna att fly sina hem, då de fruktade för sina liv.

Att vara tjej i gamingvärlden har visat sig vara en fruktansvärd verklighet. När svenska spelskribenten Emma Kujansuu skrev en debattartikel om gamergate och kritiserade den inneboende sexismen i spelvärlden, fick hon ta emot motbjudande mejl och hotfulla telefonsamtal på nätterna.

"När kvinnor nu också vill ta plats händer något där en del män inte vill acceptera att vi kan dela på det här, att det är något för både kvinnor och män“, sade hon i en intervju med Sveriges Radio.

I andra intervjuer med svenska kvinnliga spelare avslöjas det att de vardagligen utsätts för trakasserier och nedtryckande kommentarer på grund av att de just är kvinnor i en mansdominerad kultur. I en artikel som SVT publicerade i samband med Dreamhack i vintras (90 % av deltagarna var killar) delade några yngre tjejer med sig av sina upplevelser.

Nedlåtande kommentarer som att ”skicka en nakenbild om jag vinner”, ”gå och gör en macka åt mig” eller ”du hör hemma i köket” florerar ständigt i chattflödet när de spelar mot gamers av det manliga könet. Många kvinnliga spelare väljer därför att spela anonymt för att undvika att ständigt förtryckas. Det är för jävligt och oacceptabelt!

I vilken sport är det okej att trakassera kvinnor med våldtäkts- och dödshot? Vem vill vara med i en onlinegemenskap där man möts av sexuella trakasserier? Hur kan vi öka tjejers deltagande i spelvärlden när den är så fientlig?

Sexismen i gamingvärlden är normaliserad, och det verkar lätt att vifta bort de existerande problemen när man själv aldrig utsätts för dem. Fast än det på nätet är som att slåss mot en anonym mobb – så får diskussionen aldrig dö.

Fortsätt ifrågasätta normerna och acceptera aldrig hot och diskriminering. En större debatt behöver lyftas och fler behöver säga ifrån. E-sport och gaming är här för att stanna, men det krävs att vi tar frågan på allvar, och det är allas ansvar. Sexism är en obehaglig social sjukdom så låt oss bota och radera viruset från gamingvärlden.

John Karlsson

/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är det för mycket sexism i gamingvärlden?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.