Annsofie Lööv skriver om att kroppshetsen förstör liv.
1 av 3
Annsofie Lööv skriver om att kroppshetsen förstör liv. - Foto: Privat/TT
En våg.
2 av 3
En våg. - Foto: TT
Annsofie Lööv.
3 av 3
Annsofie Lööv. - Foto: Privat

Just nu börjar en tjej med p-piller för att få större bröst

Annsofie Lööv: Det är sjukt vilket håll samhället går mot. Alla ska få se ut som dd själva vill, utan att behöva må dåligt över hur de ser ut. Utan att behöva tänka på vad de ska äta och hur mycket de ska äta.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Annsofie Lööv är 21 år. Hon är just nu mammaledig.

Är det verkligen det här vi vill läsa om dag in och dag ut? Hur våra kroppar ska se ut. Hur smala vi ska vara. Hur små lår vi ska ha. Hur vi ska sminka oss. Hur vi ska äta. Hur vi ska vara. Hur vi ska gå.

Och folk säger till oss tjejer och inte ta allt så himla personligt eller ha komplex. Hur ska vi inte ha komplex när världen runtomkring oss visar hur vi "ska" se ut. När killar förväntar sig, och har en bild om hur vi tjejer ska vara och se ut för annars "duger" vi inte. Hur vi måste se ut bara för att passa in, för annars är vi inte nöjda över oss själva och faller risk för att bli mobbade.

Tänk att någonstans i världen just nu sitter det en 13-årig flicka som är för smal, som säkert lider av ätstörningar, men som fortfarande tycker hon är för tjock och känner att hon inte passar in. Och är missnöjd över sin kropp på grund av hur samhället ser ut, och vilken bild samhället ger om "hur man ska se ut". Hon kanske sitter just nu och kollar igenom bloggar, Youtube eller tidningar och tänker så här vill jag också se ut. Jag vill också ha den kroppsbyggnaden, jag vill också ha de där brösten, de där benen, det där håret.

Denna flicka äter mindre, skippar luncherna i skolan i hopp om att hon ska bli smalare, och bli av med det där lilla extra fettet hon har om låren. Kanske kommer hon må bättre om hon blir av med det, tänker hon.

Tänk att någonstans i världen så sitter det en överviktigt kvinna. Som gett upp, som inte orkar försöka banta mer för att hon aldrig når sina mål eller blir riktigt nöjd. Samhället får henne deprimerad för det är smal man ska vara som kvinna. En kvinna ska va smal, med stora bröst, smal mage, med smala lår som inte går ihop. Kunna träna mitt i veckan och gå i smala träningskläder, och äta en viss mängd mat.

Istället för att försöka igen, och inte bry sig om vad som är rätt eller fel i samhället så tröstäter denna kvinna och blir ännu mer deprimerad.

Tänk att någonstans i världen så sitter det en 16-årig tjej som har genomsnittsvikt, inte alls för smal eller tjock. Men ändå är hon inte nöjd, För samhället har gett henne fel bild av hur man ska se ut. Hon hör av killarna i skolan hur tjejer ska se ut, hon ser på TV och internet hur man ska se ut. Hon hör på radion och ser i reklam hur man ska se ut, och hur man kan gå ner i vikt.

Hon ser modeller på TV, deras smala "perfekta" kroppsbyggnad, och tänker att så vill hon se ut. Hon tycker hon har för små bröst bara för att samhället har målat upp en bild på att man ska ha stora bröst med smal mage.

Hon skippar några luncher och äter mindre, i hopp om att hon ska i alla fall lyckas bli ännu smalare och få smalare midja. Hon funderar på att börja med p-piller för hon hört att det kan ge större bröst, hon tänker att hon ska ge det en chans annars så kan hon ju alltid operera sig när hon är 18.

Någonstans i världen så sitter alla dessa människor och går igenom detta. Det är något dessa tre människor har gemensamt. Det är att samhället har gett dessa människor fel bild om hur man "ska" se ut. Hur man ska vara för och passa in. Hur man ska vara för att vara nöjd över sig själv.

Det är sjukt vilket håll samhället går mot. Alla ska få se ut som de själva vill, utan att behöva må dåligt över hur de ser ut. Utan att behöva tänka på vad de ska äta och hur mycket de ska äta. Utan att behöva känna att man måste träna varje dag. Att det är okej och hoppa över en träning ibland, utan att behöva känna att man ska behöva operera sig för att bli nöjd med sig själv. Utan att behöva känna att man kan bli mobbad om man inte ser ut på ett viss sätt.

Tjejer, va nöjda över er själva, det finns bara en som er och det är ni själva. Ni är alla unika.

Annsofie Lööv

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Påverkas du av kroppsideal?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.