Fredag 30 Jul
Stockholm

Björn, 73: Om vi inte har råd med invandring får vi se till att låna pengar

Björn Ramström tycker vi ska tänka på hur mycket invandringen ger Sverige.
1 av 3
Björn Ramström tycker vi ska tänka på hur mycket invandringen ger Sverige. Foto: Privat/TT
Björn Ramström.
2 av 3
Björn Ramström. Foto: Privat
Flyktingar i Tyskland.
3 av 3
Flyktingar i Tyskland. Foto: TT

Björn Ramström: Vad är det som gör att människor inte fattar sammanhanget? Invandring är en win-win-situation.

Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Björn Ramström, är 73 år gammal och kommer från Umeå.

Han är ordförande i Rödakorskret Strömsund. Före detta egen företagare inom HR-branschen och turism. Numera pensionär.

Att det ska vara så förbannat svårt att fatta att den som flyr gör det från det hemskaste scenario man kan tänka sig. Alla sätt att hindra en flyende att nå tryggheten är dömda att misslyckas.

Hur man än begränsar, försvårar, och sätter upp staket, är detta ändå bättre än det man flyr ifrån. Det går inte att stoppa och ska heller inte stoppas. Att lägga ut pengar på åtgärder som hindrar är verkligen att skapa onödiga kostnader, och ni vet väl att en kostnad är en förbrukad resurs?

Istället för att hindra måste vi underlätta. Det är inte kostnader, det är utgifter för att finansiera en stor investering. Det måste till ett nytänkande hos politiker och allmänhet. Det går inte att hindra flyende människor utan att i slutändan fängsla, skada eller rent av ta död på dem.

Då kan man fråga sig: Till vilken nytta? Många av flyktingarna blir invandrare. De är utsädet i bondens åker. Bonden, sår, vattnar gödslar, bekämpar ogräs, och ser till att grödan blir riklig och av hög kvalitet, eller hur?

För att få hög kvalitet på skörden behöver bonden resurser i form av maskiner, bevattning, och transportfordon, eller hur? Det är utgifter för att få en stor skörd, som ger de stora vinsterna. Intäkter minus utgifter är lika med vinst. Vad är problemet? Har vi inte råd att köpa villan som kostar två miljoner måste vi låna. Konstigt? Nej!

Vi betalar av med amorteringar och har en kostnad för räntorna. Är det konstigt? Nej! Människor i Sverige köper dyra bilar, villor, husvagnar, husbilar, skotrar, släpvagnar, och sommarstugor. Man kan köpa allt om man tror sig kunna finansiera det.

Skillnaden är att de flesta av dessa grejer slits ner och värdeminskningen är enorm. Men man gör det ändå, eller hur? En investering i människor, som utbildar sig, höjer sin kompetens, arbetar, betalar skatt och föder upp nya barn – råkar inte ut för någon värdeminskning. Tvärtom skapar de ett högre värde.

Vad är det som gör att människor inte fattar sammanhanget? Invandring är en win-win-situation. Att säga nej till invandring är detsamma som om bonden kastar bort sitt utsäde och låter hellre åkrarna stå i träda. Konstigt? Nej!

Björn Ramström

Är invandringen bra för Sverige?
Tack för din röst!
Kommentera (39)
Kopiera länk
Dela