Tisdag 18 Maj
Stockholm

Gränskontroller leder till ett fascistiskt Sverige

Liv Rydell skriver om gränskontroller och ett Sverige som hon tycker blivit allt brunare.
1 av 3
Liv Rydell skriver om gränskontroller och ett Sverige som hon tycker blivit allt brunare. Foto: Privat/TT
Stefan Löfven.
2 av 3
Stefan Löfven. Foto: TT
Liv Rydell.
3 av 3
Liv Rydell. Foto: Privat

Liv Rydell: Vi måste öppna våra hjärtan, och vi måste göra det nu. Annars har vi snart ett land där ingen längre kan känna sig trygg. Där fascister, rasister och nazister får härja fritt.

Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Vad är det som händer, Sverige? När blev kapitalismen viktigare än människor som flyr för sina liv? Jag förstår inte.

Ända sedan Sverigedemokratiska representanter gick ut öppet med att ”nu är det dags att ta lagen i egna händer”-strategin så har ett antal asylboenden bränts ner.

Kommunalråd runt om i landet från Socialdemokraterna vill ha gränskontroller och stoppat inflöde. Eftersom ”det kan inte komma fler”. Jaha, ni har ju uppenbarligen inte sett hur jävla obefolkat Sverige är.

Vi har enorma utrymmen som är liksom helt orörda. Vi bor drygt 9 miljoner (9,593 miljoner för att vara google-exakt) i Sverige. Hur många bor i t.ex. Tyskland? 80 miljoner . Hur många bor i Polen? 38 miljoner. Hur många bor i Storbritannien? 64 miljoner. "Men vad spelar det för roll?" tänker ni. Jo, det spelar roll för alla de länder jag precis tog upp är markant mindre i yta än vad Sverige är, ändå har de alla cirka 29, 71 och 53 miljoner fler invånare. Det är liksom jättejättemycket mer. Hur är det då möjligt att ”det inte kan komma fler”?

Hela tiden pratas det om vad det kostar att det flyr folk till Sverige. Hela tiden lyfter media och politiker fram det ekonomiska perspektivet.”Vi har inte råd”. Nähä, men hur skulle det vara om vi faktiskt la ner lite energi på att se till att de ofantliga mängder skattepengar, som skulle gå till befolkningen i Sverige, istället ligger på sketch bankkonton på Caymanöarna? Eller vars det nu är företagen och kapitalisterna gömmer sina pengar.

Ja, jag blir sjukt upprörd och känner en så ofantlig hopplöshet. Kärlek övervinner hat säger de, men om kärleken redan gått förlorad då? Om hatet redan har tagit ett sådant starkt grepp om vårt land att vi inte ser var kärleken är? Vad gör vi då? Vad gör vi nu?

Vi måste öppna våra hjärtan, och vi måste göra det nu. Annars har vi snart ett land där ingen längre kan känna sig trygg. Där fascister, rasister och nazister får härja fritt. Det skrämmer då livet ur mig i alla fall. För i ett sådant brunt land kan ingen vara lycklig, och vad är det då för mening?

Nu ska gränskontroller införas från och med i dag. Jag hoppas att Sveriges regering faktiskt inte har dem upprättade mer än 10 dagar som är tanken. Annars bevisar de bara att de fallit för den rasistiska retorik som nu råder i samhället. Och en sådan regering kan jag inte stå bakom.

Liv Rydell,
språkrör, Grön ungdom Västerbotten

Är det bra att Sverige inför gränskontroller?
Tack för din röst!
Kommentera (51)
Kopiera länk
Dela