Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Låt kropparna svalna innan ni gör billiga politiska poänger

- 16/11/2015, 15:45
1 av 4

Privat

Första explosionen skedde utanför den franska nationalarenan
2 av 4

Första explosionen skedde utanför den franska nationalarenan

TT

89 människor miste livet inne i Bataclan
3 av 4

89 människor miste livet inne i Bataclan

TT

Cirka 129 personer uppges ha mist livet
4 av 4

Cirka 129 personer uppges ha mist livet

TT

Victor Borslöv Reichmann: Alla terrorattentat där civila dör är vidriga. Det råder det ingen som helst tvivel om. Men attentaten i Paris var så mycket mer än bara människor som tragiskt nog miste sina liv.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Till alla er som nu dagar efter de vidriga terrorattentaten i Paris skall göra billiga politiska poänger och gnälla att vi i solidaritet har franska flaggor och inte t.ex. libanesiska som profilbild.

Antagligen uttrycks det bäst i NATO-stadgarnas artikel fem: "Ett angrepp på en är ett angrepp på alla". Islamiska statens attack var utstuderad in i minsta detalj. De angrep försvarslösa civila i kärlekens och ljusets huvudstad, staden i Europa som representerar demokrati, frihet och rättvisa. Likt elfte september-attackerna angrep man frihetssymboler samt deras mening.

Terroristerna valde fredagen den trettonde som datum och en av måltavlorna var en vänskapsmatch mellan Tyskland och Frankrike i fotboll. Det vi upplevde i fredags kväll har kallats ett europeiskt elfte september. Det ligger mycket i det.

Diskussionen om Facebooks flaggfunktion kanske kan ses som nödvändig av vissa, men kunde den inte väntat tills offren i attackerna jordfästs, eller åtminstone tills kropparna svalnat? Har vi inte mer respekt och heder än så? Allt för att relativisera och försöka vinna billiga politiska poänger på bekostnad av vår värdighet.

Alla terrorattentat där civila dör är vidriga. Det råder det ingen som helst tvivel om. Men attentaten i Paris var så mycket mer än bara människor som tragiskt nog miste sina liv. Det var en attack mot vad hela Europa och västvärlden står för. Våra värderingar, våra samhällen och just vår människosyn - allas lika värde.

Därför valde jag att pryda min profilbild med franska flaggan. Av solidaritet, och för att hedra offren.

Victor Borslöv-Reichmann,
Ordförande Liberala ungdomsförbundet i Göteborg

Har du färgat din profilbild röd, blå och vit?