Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Polisen: Kakan i På spåret är ett hån mot mina kollegor som mördats i tjänst

- 20/11/2015, 16:46 -
Victoria Lervik: Kakan Hermansson bör ej få delta i På spåret.
1 av 4

Victoria Lervik tycker SVT gör fel som låter Kakan Hermansson delta i På spåret.

Privat/FameFlynet Sweden/TT

Kakan Hermanson ska delta i SVTs På Spåret
2 av 4

Kakan.

FameFlynet Sweden

Victoria Lervik.
3 av 4

Victoria Lervik.

Privat

Utanför polishuset.
4 av 4

Polisens logotyp.

TT

Victoria Lervik, polis: Vill man vara välvillig kan man tolka hennes tweets som ett beklagande över att Sveriges poliskår skulle bestå av oprofessionella nazistsympatisörer. Man kan också välja att läsa det som en ren uppmaning till våld mot poliser.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Till SVT

Till min bestörtning såg jag att Karin ”Kakan” Hermansson ska medverka i På Spåret när det börjar sändas i morgon.

Det är häpnadsväckande att Sveriges Television låter en person - som offentligt hånar poliskåren och med den en viktig del av svensk demokrati – få delta i ett av Sveriges mest populära TV-program.

Låt mig påminna er:

Den 14 februari 2012 twittrade Kakan: ”Det va ett jävla tjat om Malexander. Palla när snuten tycker synd om sig själv”.

Var ska jag börja? Polismorden i Malexander 1999 var ett angrepp på demokratin och med sitt twittrande hånade Kakan de poliser som sörjde sina kollegor. Dessutom spottade hon polismännen Olle Boréns och Robert Karlströms anhöriga i ansiktet med uttalandet. Mig veterligen har Kakan vare sig dementerat eller bett om ursäkt för denna smaklösa och oacceptabla tweet.

I augusti 2014 var det åter dags. Inför Svenskarnas Partis demonstration (med medföljande motdemonstrationer) planerades en poliskommendering.

Kakan twittrade: ”Kämpa Stockholm idag och för alltid. Glöm ej = ACAB (All Cops Are Bastards). Dom skyddar nassarna inte oss”.

Jag antar att Kakan inte hänvisade till att världens samtliga poliser skulle vara födda utanför den äktenskapliga sängen.

Vill man vara välvillig kan man tolka hennes tweets som ett beklagande över att Sveriges poliskår skulle bestå av oprofessionella nazistsympatisörer. Man kan också välja att läsa det som en ren uppmaning till våld mot poliser.

Reaktionerna från Sveriges poliskår lät inte vänta på sig. Men trots massiva protester mot Sveriges Radio, där Kakan var anställd, så kom endast en halvhjärtad ursäkt från dess dåvarande chef, Lotta Mossberg.

Kakan själv hade varken ”staken” eller viljan att själv gå ut och be Sveriges poliser om ursäkt. Istället rann kraven på hennes avgång ut i sanden.

Döm om min och mina kollegors förvåning då Sveriges Television nu går ut med att Kakan skall medverka i På Spåret.

Enligt min mening ska Kakan ej vara med i På Spåret om hon inte offentligt går ut och ber om ursäkt till Sveriges poliskår.

Det förvånar mig att ni på SVT inte delar denna åsikt.

Med vänliga hälsningar

Victoria Lervik,
Polisinspektör

I november 2016 avbröt biltillverkaren Audi sitt samarbete med Kakan Hermansson på grund av kritik från poliser – läs om det här.

Borde Kakan få vara med i På spåret?