Lördag 20 Aug
Stockholm

Det kommer ligga en svart slöja över klimatmötet i Paris

Hanna Lidström och Carolina Bruseman från Grön ungdom skriver om varför de tänker åka på klimatmötet i Paris.
1 av 4
Hanna Lidström och Carolina Bruseman från Grön ungdom skriver om varför de tänker åka på klimatmötet i Paris. Foto: Privat/TT
2 av 4
3 av 4
4 av 4

Grön ungdom: Det kommer ligga en svart slöja över klimatförhandlingarna. Över våra möten. Över stadsrådens samtal. Terrordåden i Paris lämnar ingen oberörd. Men det får oss inte heller att sluta kämpa för det som vi tror på.

Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer

Precis som stora delar av miljörörelsen runt om i världen har Grön ungdom under hela 2015 laddat upp inför klimattoppmötet i Paris genom att kampanja för klimaträttvisa.

De terrordåd som har drabbat Paris är fruktansvärda. Terror är ett hot mot det demokratiska samhället och mot det allmänna samtalet. Människor och ideologier som tar till våld för att föra fram sitt budskap är ett hot för alla.

Terror och totalitära ideologier måste bekämpas med det som de tål allra minst - med frihet, demokrati och öppenhet. Som den franska pappan säger till sin son i det väl spridda klippet från Le Petit Journal: “They might have guns but we have flowers.” Därför åker 70 ungdomar från Grön ungdom som planerat till Paris nästa helg.

Vi kommer möta det unga civila samhället från hela världen och tillsammans kämpa för den framtid som vi vill se. För det är vår framtid som kommer att avgöras i Paris. Det är vi som är unga som i framtiden kommer få leva med konsekvenserna av de beslut som världens ledare inte fattade redan för flera år sedan.

I dagarna meddelande franska myndigheter att de på grund av säkerhetsläget avser att ställa in den stora demonstrationen som förväntades samla hundratusentals människor för klimaträttvisa som den 29 november. Det är väldigt tråkigt, men gör också att det känns viktigare än någonsin förut för oss att åka dit.

Terrorn skrämmer bort demokratiska rörelser från vissa gator och torg, men den skall aldrig få skrämma bort oss från det demokratiska samtalet. Den ska aldrig få skrämma oss från att kämpa för det som vi tror på.

Vi kommer att söka andra vägar än stora demonstrationer att belysa frågan på, och uppmanar alla som är i andra städer än Paris att demonstrera i solidaritet den 29 november.

Klimattoppmötet i Paris har den historiska potentialen att samla världens ledare i ett gemensamt avtal för utsläppsminskningar och finansiering av den gröna omställningen. Civilsamhället fyller en viktig roll i förhandlingarna genom att skydda utsatta grupper och kommande generationers intressen.

Civilsamhället fungerar också som ett demokratiskt klister. Utan att civilsamhället har insyn i förhandlingarna är det svårt att få legitimitet och stöd bland folket för ett eventuellt avtal. Att civilsamhällets möjligheter att påverka på grund av terror och säkerhetsrisker är inget annat än djupt tragiskt.

Det kommer ligga en svart slöja över klimatförhandlingarna. Över våra möten. Över stadsrådens samtal. Terrordåden i Paris lämnar ingen oberörd. Men det får oss inte heller att sluta kämpa för det som vi tror på. Vi kräver ett ambitiöst avtal och kommer att utnyttja vår demokratiska rätt att påverka det.

Hanna Lidström, klimatpolitisk talesperson för Grön ungdom och ackrediterad till COP21

Carolina Bruseman, sammankallande för Grön ungdom och projektledare för Parisresan

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (2)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.