Matilda Andersson skriver om förföljelserna hon varit med om de senaste månaderna.
1 av 3
Matilda Andersson skriver om förföljelserna hon varit med om de senaste månaderna. - Foto: Privat/TT
Matilda Andersson: "Jag tänker på den människan som kanske en dag blir hans offer".
2 av 3
Matilda Andersson: "Jag tänker på den människan som kanske en dag blir hans offer". - Foto: Ap
Matilda Andersson.
3 av 3
Matilda Andersson. - Foto: Privat

Han följer efter mig och säger att mina skor är svåra att fly i

Matilda Andersson: "Jag tänker på den människan som kanske en dag blir hans offer".


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Matilda Andersson är 24 år och kommer från Helsingborg. Hon studerar vid Lunds universitet.

Alla goda ting är tre. Eller är det alla onda?

I går natt fick jag göra min tredje polisanmälan på grund av förföljelse hem, detta inom loppet av fyra månader. Alla tre förföljelser är av olika män. Utgången av detta har blivit att jag är rädd att gå ensam hem när det är mörkt. Jag känner mig tvingad att gå hem tidigt från kompisar för att jag är så rädd att samma sak ska hända igen. Ännu räddare för att det ska vara värre än det var förra gången.

I går blev en dramatisk kväll för mig då en lång och gammal man tog tillfället i akt att kommentera de höga klackarna på mina skor. Ni vet skor som inte är så bra att springa i. Att försöka fly i. Han uppmärksammade även varje steg jag tog närmare mitt hem, och han höll koll på åt vilket håll jag skulle. När jag insåg att han stod och väntade på mig vid min innergård, trots att jag tagit en stor omväg för att inte avslöja var jag bor, så greps jag av panik.

Jag är tacksam för vänner som har ställt upp för mig, som kom för att hjälpa mig när jag fick panik och brast ut i tårar. Jag är tacksam för mina grannar som följde mig till min dörr för att se att jag kunde låsa in mig tills mina vänner kom för att hämta mig. Det jag inte är tacksam över är de människor som går runt med ett hat och en vilja att kontrollera och skada andra människor. Jag är otacksam för de människor som vill göra sina medmänniskor till offer. Jag är otacksam för de människor som gör att jag inte vill vara kvar i mitt hem. De människor som gör att jag inte vill vara ute när det är mörkt.

Det som blivit resultatet av vårt samhälle i dag är inte acceptabelt. Det är inte acceptabelt att polisen endast tar en anmälan och inte följer upp händelsen. Det är inte acceptabelt att bli berövad sin frihet på grund av att våldtäktsmän och brottslingar får lov att leva ut sin frihet.

Jag tänker på den människan som kanske en dag blir hans offer. Om det ens är en fråga om "kanske", det kanske redan är ett faktum.

Det är värt att tänka på, som kvinna framförallt, att aldrig gå hem ensam.

Matilda Andersson

/
/
/
/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Är du rädd när du går ute själv i mörker?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.