1 av 3
- Foto: Privat/TT
2 av 3
- Foto: Privat
Islamiska staten har tagit på sig dåden i Paris i förra veckan.
3 av 3
Islamiska staten har tagit på sig dåden i Paris i förra veckan. - Foto: TT

Människor som flyr hit har utsatts för samma våld som det i Paris

Tobias Pålsson: Den som vill besvara religiösa extremister med slutenhet och repressiva reformer går deras ärenden. Deras intoleranta ideal står handfallna inför den demokratiska värld vi byggt upp.


Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Om skribenten

Tobias Pålsson är 19 år och från Malmö.

Han är aktiv i MUF och arbetar för Anna Maria Corazza Bildt i Europaparlamentet.

Klockan är åtta fredagen den 20 november, den ljumna luften stinker avgaser och det är kallt. En grupp elever i välstrukna skoluniformer ska över ett övergångsställe. Vägvakten går, i sin orangea jacka, ut i gatan. Han håller upp sin skylt så att barnen tryggt kommer över gatan och in till skolan.

I dag stinker det fortfarande avgaser och det är fortfarande kyligt, men inga skoluniformer syns till. Skolorna i Bryssel håller stängt till följd av säkerhetsläget i staden. Vägvakten har bytts ut mot en tungt beväpnad militär som noggrant granskar varje förbipasserande. Europeiska unionens huvudstad har förändrats på bara tre dagar.

Europeiska unionen är född ur spillrorna av världskrig. Den europeiska gemenskapen grundades på ekonomiskt samarbete och övertygelsen att utbyte bygger en stark grund för ömsesidigt förtroende och fred.

Fri rörlighet för människor, varor, tjänster och kapital har varit styrkan i den Europeiska unionen. Vi utsätts nu återigen för konflikter och hot, men den här gången med ett etablerat europasamarbete att bygga vidare från.

Gemenskapen behöver nu breddas för att möta nya utmaningar i vår omvärld och i Europa. Säkerhetssamarbetet behöver förstärkas för att möta nya hot.

I takt med att extremisterna blir mer väl organiserade och att tekniken möjliggör nya former för såväl kommunikation som utbredning och rekrytering behöver också vårt motstånd intensifieras. Europa behöver ta nya säkerhetshot på allvar.

Rekryteringen till terrororganisationer måste stoppas. Långsiktigt handlar det om tydlighet kring våra värderingar i samhällets alla delar, och reformer som motverkar utanförskap. Där människor exkluderas frodas radikalisering. Arbetet för fler i arbete är därför centralt för den som har ambitionen att möta extremismens framfart. På kort sikt blir såväl nära arbete mellan myndigheter lokalt och nationellt, som internationellt av betydelse.

Europols samordning bör förstärkas så att information lättare utbyts mellan de europeiska polisorganisationerna. Med närmare samarbete kan vi bekämpa terrorism och våldsbejakande extremism.

Den som vill besvara religiösa extremister med slutenhet och repressiva reformer går deras ärenden. Deras intoleranta ideal står handfallna inför den demokratiska värld vi byggt upp. Därför tar de till våld. Säkerhet och öppenhet måste kunna samexistera.

De människor som nu flyr till Europa har utsatts för liknande händelser som de vi bevittnade i Paris. Att skylla osäkerheten på flyktingarna blir därför inte seriöst. De flyr från samma våld som nu hotar oss, och ska känna trygghet i Europa. I kampen mot Daesh är vi förenade med de tusentals flyktingar som nu söker sig till Europa.

Tobias Pålsson

/
/
De senaste nyheterna direkt i din inkorg!
Håller du med?
Tack för din röst!
Artikeln kommer att lagras på Nyheter24.se, i en artikeldatabas eller motsvarande.
Senaste nytt

"Jag körde rattfull med ena dottern i bilen"

13 Dec 2022, 11:12

En stark välfärd är det enda som kan rädda svensk psykiatri

10 Sep 2022, 18:41
DEBATT: ​​"Man kan önska att jag var ett undantagsfall. Men jag är vuxen nu och med åren har jag träffat alldeles för många människor med liknande berättelser. Berättelser om en psykiatri som inte fungerar. Det är inte värdigt ett land som Sverige", skriver debattören och socialdemokraten Felicia Torpman.

DEBATT: "Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar"

8 Sep 2022, 15:20
"Regeringen pratar gärna om sin feminism, men satsningar på kvinnosjukdomar lyser med sin frånvaro. Sverige behöver en regering som tar kvinnors hälsa på allvar och öronmärker resurser till forskning om kvinnosjukdomar", skriver Elisabeth Svantesson (M) och Matilda Ekeblad (MUF).

Därför går jag, Bränsleupprorets ledare, med i Moderaterna: "Arbetar hårdast"

5 Sep 2022, 15:34
"Redan innan Rysslands invasion av Ukraina hade Sverige världens dyraste diesel. Vi har i år sett bränslepriserna slå nya skyhöga rekord. Det finns ett parti som jag menar gör mest för att motverka detta, som arbetar hårdast för att priset ska sänkas", skriver Bränsleupprorets ledare Peder Blohm Bokenhielm.

Kan vi en gång för alla sluta klaga på skatten?

10 Jun 2022, 15:24
DEBATT. "Du som klagar. Du har säkert ett välbetalt jobb. Kanske betalar du mer i skatt än grannen. Men vet du? Det är inget straff. I grunden är skatter något fint. När det går till rätt saker", skriver debattören Felicia Torpman.

Sophie, 13, sätter ner foten: "Hjälp mig att befria försöksdjuren!"

2 Jun 2022, 09:47
INSÄNDARE: "Tänk att vara detta djur som används för att ta fram hudvård till människan, att lida och leva helt i motsats till sin instinkt", skriver Sophie Piper, 13.