Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Lärare: Eleverna får bättre betyg om man inte har läxor

- 25/11/2015, 13:20 -
Pernilla Alm vill avskaffa läxor.
1 av 3

Pernilla Alm vill avskaffa läxor.

Jens Alm/TT

Elever, särskilt de som haft mest svårigheter, presterade bättre.
2 av 3

Elever, särskilt de som haft mest svårigheter, presterade bättre.

TT

Pernilla Alm.
3 av 3

Pernilla Alm.

Jens Alm

Pernilla Alm: En läxfri undervisning innebär inte heller att alla måste anpassa sig till den elev som behöver mest tid. Nej, de snabba får jobba vidare och den som behöver lite mer tid får det. Det är inte svårare än så.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Elever behöver inte läxor. Forskning visar att läxor har låg, eller ingen effekt på elevers inlärning. Läxor nämns varken i skollag eller läroplan och de är enligt Skolverket, inte obligatoriska.

Elever i dag är stressade över hemuppgifter, enligt SCB har 89 000 barn mellan 10-12 år stressymptom som magvärk, sömnproblem och huvudvärk. Skolhälsovård rapporterar att många elever slutar med fritidsaktiviteter som fotboll och annan fysisk aktivitet för att hinna plugga.

Enligt skollagen ska den svenska skolan vara likvärdig, vilket betyder att undervisningen ska anpassas till varje elevs förutsättningar och behov. Eftersom vi i dag vet att skolresultat har en direkt koppling till föräldrars utbildningsnivå ska skolan kompensera för dessa olikartade hemförhållanden.

Det vi tycker är viktigt att barn lär sig, bör vår undervisning innehålla. Det vill säga; om vi anser att det är bra att kunna multiplikationstabellen och glosor bör dessa läras in i skolan, inte hemma där vi lärare inte kan säkerställa att det blir gjort.

Men, undrar vän av ordning och tradition, hur ska de lära sig något utan läxor? På lektionerna förstås. En läxfri undervisning innebär att skoltiden utnyttjas fullt ut och att den icke skolpliktiga fritiden lämnas i fred.

En läxfri undervisning innebär inte heller att alla måste anpassa sig till den elev som behöver mest tid. Nej, de snabba får jobba vidare och den som behöver lite mer tid får det. Det är inte svårare än så.

För cirka tre år sedan blev Norrevångsskolan i Blekinge helt läxfri och elevernas meritvärden har sedan dess stadigt höjts. Skolan tog bort alla läxor men lade till en frivillig studietimme i slutet på varje skoldag.

På dessa studietimmar finns lärare med rätt kompetens, alltså lärare utbildade i de ämnen eleverna kommer för att få mer hjälp i. Enligt Norrevångsskolans rektor har det här inte kostat ett enda öre mer än när skolan hade traditionell undervisning med läxor.

Det är nästan som att det är något magiskt. Man tar bort läxorna ur utbildningen och plötsligt lär sig barnen mer? Norrevångsskolan har märkt det. Jag, och andra läxfria lärare har märkt det. Det borde vara dags för fler att testa!

Pernilla Alm

Borde läxor avskaffas?