Fredag 7 Okt
Stockholm

Polisen: SVT borde inte släppa in polishatare som Kakan i fredagsmyset

Victoria Lervik svarar på ett brev hon fått från SVT.
1 av 4
Victoria Lervik svarar på ett brev hon fått från SVT. Foto: Privat/TT
Victoria Lervik skrev om det i en uppmärksammad debattartikel.
2 av 4
Victoria Lervik skrev om det i en uppmärksammad debattartikel. Foto: Privat
Kakan Hermansson.
3 av 4
Kakan Hermansson. Foto: Vilhelm Stokstad / SCANPIX
Polisen.
4 av 4
Polisen. Foto: TT NYHETSBYRÅN

Victoria Lervik, polis: Det är dags för SVT att se över vilka personer de låter medverka i sina mest populära program. Personligen har mitt förtroende för public service fått sig en rejäl törn.

Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Victoria Lervik är polisinspektör. Hon är 49 år och bor i Stockholm

Jag vet inte om Christina Hill, ansvarig utgivare för På Spåret, behagar att skämta med mig.

I sitt svar på mitt brev lägger hon över skulden på mig och de poliser som skrivit och ringt till SVT i protest mot Kakans medverkan i programmet.

Låt mig bjuda på några axplock på det ”drev” Kakan initierat mot polisen:

”dom (polisen) lyder under sexistiska, rasistiska och homofobiska lagar och är svin”.

”jag lyssnar mycket på rap ja. Är från förorten. Har tatueringar och hatar snuten. Mm”.

”I hate cops”.

”COP KILLER ska se nu pga sjuk och ynklig”.

”nej asså fuck aina, hata snuten”.

”Snuten o kontrollanter kollar papperslösa i Hornstull t-bana. Vidriga äckel”.

Och det är inte alls ”några år sedan” som Christina påstår. Kakan hetsade mot polisen senast för ett år sedan. Tillåt mig tvivla på att Kakan skulle ha förändrat sitt förhållningssätt till vårt rättsväsende och dess representanter.

Nu tänker jag inte ens gå in på Kakans offentliga hat mot vita män. Vad skulle hända om en känd, svensk man skulle uttala sig som följer: ”kvinnor är som utvecklingsstörda barn” Tror ni han skulle få stanna kvar i På Spåret?

Eller om Kakan hade skrivit: ”Det var ett jävla tjat om mordet på Anna Lindh. Palla när politiker tycker synd om sig själva” – vad hade det fått för konsekvenser? Kanske en extrem jämförelse från mig – men ämnad för att väcka tankar.

Avslutningsvis vill jag bara säga att det är dags för SVT att se över vilka personer de låter medverka i sina mest populära program. Personligen har mitt förtroende för public service fått sig en rejäl törn.

Victoria Lervik,
Polisinspektör

---

Brevet Victoria Lervik fick från SVT:

Hej Victoria,

Jag har som ansvarig utgivare för På Spåret tagit del av din åsikt i många olika Facebook-flöden samt genom SVT Tittarservice. SVT och På Spåret har också fått ett stort antal liknande mail och kommentarer från andra poliser runt om i landet.

Kakan Hermansson har bett om ursäkt för de flera år gamla inlägg på sociala medier som du refererar till. Jag noterar att du och andra poliser inte accepterar hennes ursäkt. Jag är av en annan åsikt. Människor kan göra förhastade och ogenomtänkta uttalanden. När de sedan ber om ursäkt på ett ärligt sätt så bör ett civiliserat samhälle acceptera den ursäkten. Jag vill till exempel lyfta fram och hylla hur kraftfullt Svenska kommittén mot antisemitism har agerat mot hatet som riktats mot Gina Dirawi (se deras inlägg på Facebook).

Vi på SVT hanterar dagligen stora mängder hat och hot på internet och i sociala medier. Det mesta riktar sig tyvärr mot de människor som på olika sätt deltar i våra program, och uppdraget att skydda dem kräver allt mer tid och resurser. Det drabbar både kända och okända människor, från alla politiska läger, oavsett åsikter, utseende, bakgrund osv. I förlängningen är detta förstås ett reellt hot mot demokratin, på samma sätt som rättsväsendet bygger vår verksamhet på att människor kan och vågar uttrycka sig och synas utan att riskera att hånas och hotas. När poliser själva initierar drev mot enskilda personer så bidrar man till det klimat som alla i maktposition istället borde göra allt för att stävja.

Med vänlig hälsning,
Christina Hill
Programchef och ansvarig utgivare för På Spåret

Borde Kakan få vara med i På spåret?
Tack för din röst!
Kommentera (11)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.