Måndag 18 Okt
Stockholm

Förstör inte Lucia för barnen

Caroline Eriksson skriver om Lucia.
1 av 3
Caroline Eriksson skriver om Lucia. Foto: Privat/TT
Caroline Eriksson.
2 av 3
Caroline Eriksson. Foto: Privat
Ett luciatåg.
3 av 3
Ett luciatåg. Foto: TT

Caroline Eriksson: Alla flickor från klassen stod i ett fint led för att sjunga för läraren. Läraren ville höra vem det var som sjöng falskt.

Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Caroline Eriksson bor i Österbotten, Finland. Hon är närvårdare och arbetar inom äldreomsorgen.

Jag läser på ot.fi att vissa lågstadieskolor börjat dra lott om vem som ska bli årets lucia.

För 16 år sen stod jag i samma skola som artikeln handlar om. Alla flickor från klassen stod i ett fint led för att sjunga för läraren. Läraren ville höra vem det var som sjöng falskt.

Därefter bestämde läraren vilken flicka som skulle bli lucia. När jag stod där i ledet så minns jag hur tankarna for runt och innerst inne, redan vid en så ung ålder, visste jag att läraren gjorde fel. Man ska inte bli bedömd från hudfärg, hårfärg, utseende, religion och speciellt inte från sånt man inte har någon makt över alls. Som till exempel ens röst.

När jag inte blev lucia tog det hårt. Det gläder mig att läsa att tiderna faktiskt ändras, och att de lärare som tagit över de personer som borde ha gått i pension för över 20 år sedan faktiskt har bättre vett och etikett när det kommer till att undervisa barn.

Jag är rädd att många vuxna, på dagis, skolor och fritidsaktiviteter (alla vuxna överlag) inte har en aning om hur stor makt och vilken påverkan de har på barnen. Om man vill motarbeta mobbning så ligger ansvaret hos oss vuxna.

Eftersom den händelsen tog så hårt att jag minns det ännu som igår, så kunde det ha gått värre för mig. Jag kunde ha gett upp musiken, men fortsatte. Under ett par år fick jag faktiskt en inkomst som sångerska.

Skäms till skolan och en klapp på axeln till mig för att jag vägrade följa strömmen.

Jag ber er alla blivande lärare: Bete er som folk, för annars får ni med mig att göra när mitt framtida barn börjar i skolan.

Caroline Eriksson

Borde vem som blir Lucia avgöras genom lottning?
Tack för din röst!
Kommentera (1)
Kopiera länk
Dela