Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Tryck upp din HIV i fejset på mig

- 03/12/2015, 11:15 -
Emil Monikander skriver om World Aids Day.
1 av 3

Emil Monikander skriver om World Aids Day.

Privat/Binod Joshi

Emil Monikander.
2 av 3

Emil Monikander.

Privat

AIDS-aktivister.
3 av 3

AIDS-aktivister.

Binod Joshi

Emil Monikander: Det är sjukt stigmatiserat att snacka om HIV, och okunskap leder till att man inte vågar berätta om sin HIV-status.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

I förgår var det World AIDS Day. Dagen då vi uppmärksammar de som gått bort i AIDS, men även de som lever med både AIDS och HIV i dag.

Jag tänkte på en sak i går, och det gjorde mig väldigt ledsen att se hur obemärkt denna dag passerade. Hur kommer det sig att man gärna inte uppmärksammar detta som man gör med med till exempel bröst- och prostatacancer?

Kanske har det att göra med att folk känner att cancer är viktigare, eftersom fler har det. Eller så har det att göra med att HBTQ inte är lika viktigt att uppmärksamma. Vi har ju redan Pride, det borde ju räcka? Det kanske man kan tycka.

Men jag håller inte med. För faktum är att människor faktiskt dör i AIDS också! Det är inte bara HBTQ-personer som blir drabbade av HIV. Det är inte bara vi som drabbas. ALLA kan få HIV/AIDS. I Afrika till exempel är det vanligt med AIDS.

Fast jag kan ju bara utgå ifrån vad jag iakttog, i och för sig. Jag kanske bara inbillar mig att det inte uppmärksammades så bra. Det fanns ju faktiskt reklam om denna dag upptryckt över hela centralstationen i Stockholm i förgår (vilket är fett bra!). Jag tog mig faktiskt tiden att diskutera detta med en av representanterna där, och fick stort medhåll.

Det är sjukt stigmatiserat att snacka om HIV, och okunskap leder till att man inte vågar berätta om sin HIV-status.

Majoriteten av HIV-positiva vågar inte berätta för omvärlden att de är det. Varför inte? Jo, för att samhället ser dessa människor som en smittorisk. Det är sjukt stigmatiserat med hiv, och därför måste vi prata om det. "Tryck upp din sjukdom i fejset på mig bara!".

Många kanske tycker jag är jättekonstig som pratar om HIV. Men faktum är: Vi måste! Det måste pratas om, för så länge som ämnet är tabu, kommer dessa HIV-positiva människor må dåligt över sig själva. Det är förmodligen så mycket svårare att komma ut för omvärlden som HIV-positiv, än som icke-hetero.

Emil Monikander

Får HIV/AIDS för lite uppmärksamhet?