Onsdag 5 Okt
Stockholm

Professor: Om du vill släppa in alla – öppna ditt eget hem först

Göran Svensson skriver om flyktingkrisen.
1 av 3
Göran Svensson skriver om flyktingkrisen. Foto: Privat/TT
Göran Svensson.
2 av 3
Göran Svensson. Foto: Privat
Tältläger för flyktingar.
3 av 3
Tältläger för flyktingar. Foto: TT Bild

Göran Svensson: Samhällets ekonomiska och sociala kapacitet är inte oändlig. Samhällets tillgängliga kapacitet förbrukas av dagens politiker i snabb takt, utan ansvarstagande för dess uthållighet inför framtiden.

Kommentera (88)
Kopiera länk
Dela
Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.
Läs mer
Om skribenten

Göran Svensson är professor och forskningschef på Kristiania University College i Norge.

Dagens politiker borde skärpa sig – och ta ansvar för att Sverige ska ha samma möjligheter att hjälpa människor på flykt undan krig och förföljelse även i framtiden.

Vad tycker du?

Om du tycker att Sverige borde hjälpa alla de människor som flyr hit just nu inklusive ekonomiska migranter, samt att alla som lyckas tas sig hit borde få stanna, fundera på följande:

Börja med att erbjuda dem ditt hem. Om dina sängar och soffor inte räcker till, köp några extra madrasser och använd också ditt förråd, garage, vind eller hyr extra utrymme för att kunna inhysa och hjälpa fler.

Dra ner på din konsumtion och ge färre eller inga julklappar eller presenter för att ha råd. Om detta inte räcker, låna pengar från vänner och bekanta eller av banken.

Lova dem som du tagit hand om att de får stanna så länge de vill, och att du ger fickpengar, skaffar grejor och annat som de kan behöva. Framförallt: ställ inga krav på dem att hjälpa dig med att städa ditt hem, laga mat och fixa saker som gått sönder.

Du kan kanske fråga dina grannar om hjälp, trots att de sagt att det är ditt problem, då du valde självmant att hjälpa dem. Alternativt kan du fråga dina föräldrar, syskon, släktingar, kompisar eller arbetskamrater om hjälp och avlastning.

Tänk efter före!

Hur länge klarar du av att hjälpa dessa människor? Det finns andra som kommer att komma hit och kan behöva samma hjälp, men du kan inte hjälpa fler på grund av att du varken har tid, pengar, utrymme eller ork. De som kommer i framtiden tvingas du istället lämna åt sitt öde.

Din ekonomiska förmåga och sociala uthållighet kan ses som ett Sverige i miniatyr. Om det inte fungerar för dig, varför skulle det fungera för Sverige?

Ta ansvar!

Samhällets ekonomiska och sociala kapacitet är inte oändlig. Samhällets tillgängliga kapacitet förbrukas av dagens politiker i snabb takt, utan ansvarstagande för dess uthållighet inför framtiden.

Samhället blir alltmer ekonomiskt och socialt skuldsatt där välfärdssamhället kan undermineras och "vi och dom" kan komma att prägla hur vi bor, var barnen går i skolan, möjligheter till jobb och utbildning; hur vi beter oss mot andra och ser på varandra.

Dagens politiker som förordar att i stor skala att hjälpa människor på flykt på hemmaplan i stället för på bortaplan blundar för verkligheten. Hur ska Sverige i framtiden kunna erbjuda samma hjälp till alla andra människor som kommer att vara på flykt?

Skärpning!

Dagens politiker tänker inte efter före, tar inte ansvar för sina handlingar, är kortsynta och urusla förebilder för oss andra!

Göran Svensson

Håller du med?
Tack för din röst!
Kommentera (88)
Kopiera länk
Dela

Notifieringar

Slå på notifieringar för att få de senaste nyheterna från Nyheter24.