Som besökare på Nyheter24 samtycker du till användandet av s.k. cookies och adblockeridentifiering för att förbättra din upplevelse hos oss. Jag förstår, ta bort denna ruta!

Dejtingexperten: Singlar – därför ska ni vara kräsna

- 10/12/2015, 14:02
Marie Cosnard skriver om dejting.
1 av 3

Marie Cosnard skriver om dejting.

Happn/TT

Ett par kysser varandra.
2 av 3

Ett par kysser varandra.

TT

Marie Cosnard.
3 av 3

Marie Cosnard.

Happn

Dejtingexpert: Att urvalet blivit större kan knappast vara en nackdel. Tvärtom är det uppmuntrande att singlar inte satsar på någon som inte gör dem så lyckliga som de förtjänar.

Detta är åsiktstext i form av en debattartikel. Åsikterna är skribentens egna och inte Nyheter24:s.

Den stora ökningen av nätdejting och användningen av olika dejtingappar gör att man lätt får intrycket av att vi gått in i en ny era inom romantiken. Dejtingvärlden ser helt annorlunda ut i dag än för bara några år sedan. Men hur mycket har saker och ting egentligen förändrats? Och stämmer det att romantiken är död, såsom en del påstår?

Det finns en utbredd föreställning om att dejtingapparna tagit död på romantikens ädla konst eftersom det blivit så enkelt för dagens singlar att träffa varandra.

En av de saker som brukar kritiseras är det stora utbudet av potentiella dejter. Många menar att dejtingapparna gör oss mer kräsna eller praktiskt taget omöjliga att tillfredsställa – tydligen har vi blivit perfektionister i partnervalet.

Men att urvalet blivit större kan knappast vara en nackdel. Tvärtom är det uppmuntrande att singlar inte satsar på någon som inte gör dem så lyckliga som de förtjänar. Perfekta relationer finns inte och när skilsmässotalen i Sverige ligger runt 50 procent borde vi kanske se det som värdefullt att den nya generationen dejtare inte ”håller till godo” på grund av bristen på alternativ.

De tillfälliga förbindelsernas ”hook-up”-kultur, som så ofta skylls på detjtingapparna, har inte skapats av dessa. Om denna kultur ens finns är den i stället produkten av en mer allmän attitydförändring. Vi har blivit liberalare i vårt sätt att tänka, och hur vi väljer att leta efter en partner är bara ett av många uttryck för den förändringen.

I en värld där tid och rum optimeras mer och mer, och där vi i allt större utsträckning förlitar oss på tekniken som ett användbart medium i våra umgängesvanor, är utvecklingen av mobila dejtingtjänster ett naturligt steg.

De här mötesplatserna underlättar för människor med krävande yrkesliv och vidgar möjligheterna för nyinflyttade, för att inte tala om för alla som känner sig osäkra i dejtingsammanhang.

I själva verket kanske dejtingappar gjort att vi har blivit mer romantiska och optimistiska i vår syn på möjligheten att hitta någon vi verkligen klickar med. Samtidigt tror vi kanske inte längre att vi måste vänta på den rätta själsfränden för att kunna ha en romantisk förbindelse.

Slutsatsen är enkel, romantiken är inte död; den lever och frodas, men i nya former.

Marie Cosnard
Head of Trends, Happn